Röplabda

2019.08.22. 10:06

Rajt előtt áll csapatunk

Hamarosan megkezdődik a magyar–szlovák–lengyel–török rendezésű női röp­labda-Európa-bajnokság. A 24 csapatos mezőnyben ott lesz válogatottunk is, amely a C jelű hatosban lesz érdekelt.

Varga Csaba

Sándor Renáta jó játékára nagy szükség lesz a kontinensviadalon

Fotó: MTI/Czagány Balázs

Tehát hat együttes küzd majd a továbbjutó négy helyért. A mieink péntektől jövő csütörtökig sorrendben az észt, a román, az azeri, a horvát és a holland válogatottal találkoznak a buda­pesti Papp László Sportarénában.

Mint tudjuk, már a csoportmeccsek során komoly erőpróbák várnak az elmúlt, 2017-es kontinensviadalon 15. helyezett hölgycsapatunkra, elég megemlíteni a legutóbb ezüstérmes holland, a negyedik azeri vagy a 11. helyen végző horvát együttest.

További ellenfeleink közül az észtek újoncok lesznek az Eb-n, míg a románoknak mostanság nem voltak jó eredményeik. Vajon mit várhatunk csapatunktól, kérdeztük a szolnoki kötődésű, egykori szövetségi kapitányt, Nyári Sándort.

Sándor Renáta jó játékára nagy szükség lesz a kontinensviadalon
Fotó: MTI/Czagány Balázs

– Az elmúlt években sokat lépett előre csapatunk, érzem bennük az erőt – kezdte a szakember, aki az M4 Sport egyik szakértője lesz az Eb-n. – A csapatról annyit, hogy a Molcsányi Rita, Szakmáry Gréta, Sándor Renáta trió jó játékával sokat lendíthet csapatunkon. Nekem külön öröm, hogy a jászberényi Sándor Reni szép karriert futott be, annak idején én csaltam el Berényből a BSE csapatához.

– Centerből egy európai klasszis négyes ütő lett belőle. Nagyon sajnálom, hogy az Eb után befejezi sikeres játékos-pályafutását. Most azonban csapatunk motorja lehet a kontinenstornán. Még annyit, nagyon sajnálom, hogy a szintén jászberényi Pintér Andi sérülése miatt kihagyja a viadalt, a center ütőerejére és blokkjaira nagy szükség lett volna. Teszem hozzá, más csapatból is lesznek hiányzók, nyilván ők is, mi is pótolni fogjuk őket.

A szakemberrel beszéltünk a mieink továbbjutási esé­lyeiről is.

– A holland és az azeri együttes egyaránt komoly erőt képvisel, a dobogóra is odaérhetnek a végelszámolásnál – folytatta Nyári Sándor. – A hollandok a legutóbbi két Eb-n ezüstérmet szereztek, olimpiai negyedikek, míg az azeriek évről évre erősebbek, két éve már a bronzcsatában szerepeltek.

– Azt gondolom, ha a pénteki rajton az észteket, majd másnap a románokat is legyőzzük, akkor továbbjuthatunk a nyolcaddöntőbe. Hab lenne a tortán, ha felülmúlnánk a horvátokat is, mert akkor elkerülnénk a másik csoportban minden bizonnyal az első helyen végző címvédő szerb csapatot.

– No de, ennyire ne rohanjunk előre, legyünk túl szerencsésen a pénteki észtek elleni nyitómeccsünkön. Annak igazán örülök, hogy röplabdaláz van az országban, csapatunk több ezer néző előtt fog majd játszani, az M4 Sport pedig mindegyik találkozónkat élőben közvetíti. Gondolom, azzal nem vagyok egyedül, hogy már alig várom a rajtot.

A mieink kerete és programja

FELADÓK: Bleicher Réka (ÚJpesti TE), Tálas Zsuzsanna (Swietelsky-Békéscsabai RSE)

ÜTŐK: Bokorné Liliom Rita (ÚJpesti TE), Dékány Bernadett (Vasas Óbuda), Miklai Zsanett (Kaposvár), Németh Anett (Coastal Carolina University, USA), Sándor Renáta (Allianz MTV Stuttgart, német), Szakmáry Gréta (SSC Palmberg Schwerin, német), Török Kata (Vasas Óbuda)

CENTEREK: Gyimes Zsófia (Kansas State University, USA), Nagy Eszter (Vilsbiburg, német), Pekárik Eszter (Swietelsky-Békéscsabai RSE)

LIBERÓK: Molcsányi Rita (Swietelsky-Békéscsabai RSE), Tóth Fruzsina (Fatum-Nyíregyháza)

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Jan de Brant (belga)

MENETREND

Péntek 20.30: Észtország

Szombat 20.30: Románia

Hétfő 20.30: Azerbajdzsán

Szerda 18.00: Horvátország

Csütörtök 18.00: Hollandia

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában