Lábtoll-labda

2020.04.28. 09:00

A legjobbak közé tartoznak az újszászi szakosztály versenyzői

Egy Peter von Rüden nevű német mérnökember révén 1992-ben lett ismert a lábtoll-labda sportág hazánkban. Az általa forgalmazott kék színű, kezdőknek való labdákkal 1993. januárjában kezdtek játszani az újszászi sportolók. Miután egyre többen érdeklődtek a sportág iránt, 25 évvel ezelőtt, 1995. március 11-én Újszászon öt klub játékosai megalakították a Magyar Lábtoll-labda Szövetséget. Az újszászi székhelyű szervezet kezdte meg a hazai versenyrendszer megszervezését és a nemzetközi kapcsolatok kiépítését. Minderről Fehér Jánossal, a sportág hazai atyjával, a magyar szövetség ügyvezető elnökével beszélgettünk.

Varga Csaba

Az Újszászi VVSE lábtoll-labdázó versenyzői immár negyedszázada tartoznak a világ legjobbjai közé

Fotó: Tánczos Krisztina

Negyed századdal ezelőtt, 1995. novemberében már a German Openen játszottak magyar versenyzők, és a mostanában a koronavírus-járványban elhíresült Vuhanban, a Kínai Nemzetközi Bajnokságon indult hazánk képviseletében a Fehér János, Lakatos Attila, Lakatos Zoltán, Szarvák Norbert összeállítású újszászi csapat – emlékszik vissza az ősidőkre Fehér János.

– A bajnoki rendszer 1996 óta működik, és a Hungarian Open, a sokak által kedvelt nemzetközi seregszemle is azóta szerepel a versenynaptárban. Az elmúlt 25 évben az Újszászi VVSE szakosztálya bizonyult a honi lábtoll-labdázás legnagyobb létszámú és legeredményesebb szakosztályának. A tavalyi esztendőben a szeniorokkal és a szabadidős játékosokkal együtt 165 újszászi sportoló művelte a sportágat. Az eredményeik is nagyon jók voltak minden korcsoportban.

Az Újszászi VVSE lábtoll-labdázó versenyzői immár negyedszázada tartoznak a világ legjobbjai közé
Fotó: Tánczos Krisztina

– Kik voltak a sportág nagy egyéniségei?

– A 25 év alatt sok nagy egyénisége volt a sportágnak. Az újszásziak közül az 1993 óta lábtoll-labdázó, 164-szeres válogatott, ötszörös vb-bronzérmes, 14-szeres Eb-győztes, 57-szeres országos bajnok Tóth Gábor teljesítménye utánozhatatlan. Csapat- és páros társa, Herczeg Gábor is kiemelkedő teljesítményre lehet büszke, aki tizenöt éve lábtoll-labdázik, nyolcvanszoros válogatott, kétszeres vb-bronzérmes, hatszoros Európa-bajnok, 21-szeres országos bajnok. A nőknél az „új hullám”, Farkas Lilla és Vachal Krisztina nagyon eredményes. Krisztina 2019-ben mindent megnyert, amit lehetett. A világbajnokságon Farkas Lillával és Becskereki Barbarával alkotta csapatuk bronzéremmel koronázta meg teljesítményét.

– Milyen ünnepségeket terveznek a jubileumra?

– A 25. születésnapot emlékezetes rendezvényekkel terveztük megünnepelni. Már elkezdődött a jubileumi gyermek-, serdülő- és felnőtt­bajnokság résztvevői részére az egyedi érmek és ajándéktárgyak gyártása, megkezdődött a júliusi, újszászi, különleges programokkal kísért 25. Hungarian Open szervezése, amikor beütött a koronavírus-járvány. Azóta felfüggesztették, illetve elhalasztották a versenyeket, köztük a Hungarian Opent és a párizsi French Opent is.

– Hogyan oldják meg a karanténos időszakot?

– Kerestük a lehetőséget, hogy a játékosaink megőrizzék formájukat. Ebben segít az Újszászi VVSE három válogatottja, Farkas Lilla, Herczeg Gábor és Tóth Gábor, akik heti három alkalommal a Lábtoll-labdázz otthon! címmel tartanak a Face­bookon és a YouTube-on edzést. Kis helyen, lakásban és szabadtéren egyedül is kivitelezhető bemelegítő, erősítő és ügyességet fejlesztő gyakorlatokat mutatnak be. Házilag elkészíthető labdákkal és egyéb rendhagyó, rúgható eszközökkel – vécépapír-guriga, teafilter, gyufásdoboz, üdítősdoboz – is gyakorlatoznak. Tehát a vírushelyzet közepette sem áll meg az élet a sportágunkban.

„Ki tud többet dekázni?” nevű mozgalom indult

A Magyar Lábtoll-labda Szövetség is csatlakozott a „Ki tud egy perc alatt legtöbbet dekázni?” elnevezésű nemzetközi mozgalomhoz. Ebben a versenyben is egy négyzetméteres négyzetben egy percig kell dekázni. A technikát mindenki szabadon választhatja meg. A dekázásról többször is lehet videót küldeni a szövetség Facebook-oldalára. Folyamatos ranglista készül, amely napról napra változik. Most éppen Herczeg Gábor a legjobb 134 érintéssel, második Csák Dávid 133-mal, míg harmadik Nózsi Péter 132-vel.

A női mezőnyben a korábbi évek legeredményesebb újszászi játékosa, a négyszeres vb-bronzérmesként és hatszoros Eb-aranyérmesként visszavonult Kapás Ágnes áll az élen 124 érintéssel. Az időkorlát nélküli dekázásban Farkas Lilla vezet, aki 2189 érintésnél tart. A legjobbak a járvány utáni első versenyen országos döntőt játszanak, ahol a dobogósok serleget, pólót és labdát kapnak elismerésül. A legjobb dekázó pedig a pénzdíjas nemzetközi döntőben vehet majd részt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában