Kjokusin karate

2021.06.16. 07:00

Két jászberényi karatéka utazhat a kontinensviadalra

Könnyedén nyerték küzdelmeiket, és különösebb erőfeszítés nélkül állhattak a dobogó legfelső fokára a jászberényi Ya­ku­zák SE/Y Akadémia felnőtt versenyzői az idei magyar bajnokságon.

Munkatársunktól

A két Y-os karatéka, Kerekes Réka és Móczó Milán az edzőtábor szünetében

Forrás: Y Média

Kerekes Réka és Móczó Milán, az Y Ház két, 19 esztendős, válogatott versenyzője a Furkó Branchet képviselve nyerték el az Eb indulás jogát. Edzőjük és mentoruk, szenszei Agócs Tibor (3. dan), az Y Akadémia vezetője professzionális körülmények között készítette fel erre a versenyre is a gyermekkoruk óta nála nevelkedő, Jászberényben edző tanítványait. Kerekes Réka –65 kg-ban, Mó­czó Milán –75 kg-ban képviseli Magyarországot Tbilisziben.

A pandémia miatt sokáig bizonytalanság lengte körül, miként kvalifikálhatják magukat az idei Európa-bajnokságra a magyar versenyzők. A Co­vid–19 miatt kialakult veszélyhelyzetben a hagyományos kora tél végi időpontban nem rendezték meg a magyar bajnokságot, márpedig rendszerint évről évre ezen a viadalon, az eredmények alapján szokott eldőlni a válogatott keret végleges összetétele.

A két Y-os karatéka, Kerekes Réka és Móczó Milán az edzőtábor szünetében
Fotó: Y Média

A grúz szövetség már tavaly ­meghirdette az idei Európa-bajnokságot Tbiliszibe, először áprilisra, majd a vírushelyzet miatt június 26–27-re, itthon azonban egészen február végéig kellett várni, hogy megjelenjen a válogatóverseny dátuma. Ráadásul az április 17-re meghirdetett kvalifikációs tornát később még egy héttel elnapolták a szervezők, így aztán csak április 25-én kerülhetett sor a magyar bajnoki küzdelmekre. Azok a kjokusinversenyzők, akik szerettek volna kijutni a júniusi Eb-re, egy áprilisi vasárnap délután, a Nyíradony Kupa 2021 elnevezésű tornán – egy zárt sin­kjo­ku­sinbajnokságon – mérethették meg magukat.

A Yakuzák SE/Y Akadémia Kerekes Rékát (–65 kg) és Móczó Milánt (–75 kg) nevezte a viadalra. A két válogatott versenyző szenszei Agócs Tibor irányításával az év elejétől folytatja szisztematikus felkészülését a jászberényi Y Házban, illetve az Y Akadémia havi rendszerességű, kiemelt edzőtáboraiban, és ez látszik is a teljesítményükön. Annak ellenére, hogy a pandémia többször is átírta a felkészülés menetrendjét, és e tekintetben voltak nehézségeik, az edzői stáb mindig sikeresen megoldotta a problémákat, zavartalanul folyhatott a felkészülés, így nem véletlen, hogy a jászberényiek nem találtak legyőzőre a magyar mezőnyben, de még olyanra sem, aki meg tudja szorongatni őket.

Móczó először azt a nála jóval idősebb Rétfalvi Tamást győzte le teljesen simán, aki korábban a magyar bajnokságok egyik nagy esélyese volt, és többszörös válogatott. Érdekesség, hogy Móczó Milán a második küzdelmét azzal az elsőéves felnőtt ifj. Lendvai Lászlóval vívta, aki ugyancsak kis kora óta az Y Házban nevelkedett, edzőpartnere volt Milánnak is, de tavaly elhagyta Agócs mester műhelyét. Lendvainak esélye sem volt Móczóval szemben, a Yakuzák SE kiválósága úgy is sima győzelmet aratott fölötte, hogy csak egy jó bemelegítést végzett korábbi klubtársán. Ezek után került össze Milán azzal a Fekete Farkassal, aki évekkel ezelőtt ugyancsak az Y Házban cseperedett felnőtt versenyzővé, és akkoriban Milán szinte még gyerekként segítette Farkas edzéseit mint küzdőpartner. Ráadásul tavaly is összekerültek a magyar bajnokság döntőjében, de akkor Móczó sérülés miatt nem állt ki, megelégedett az ezüsttel, így Fekete Farkasé lett a 2020-as bajnoki cím.

Ilyen előzmények után a közönség részéről – úgy tűnt, sokan presztízscsatát szerettek volna látni ebben a küzdelemben – most igen nagy várakozás előzte meg Móczó Milán és Fekete Farkas összecsapását a nyíradonyi döntőben – Fekete a döntőbe jutáshoz egyébként KO-val búcsúztatta ifj. Lendvait. Ez a körülmény sem zavarta azonban a fiatal Ya­ku­zát, magabiztosan állt ki Feketével szemben, és ezt a magabiztosságát megtartva vitte végig a küzdelmet. Egy hosszabbítás után Móczó Milánt hirdették ki a bírók győztesnek, egyben magyar bajnoknak.

Kerekes Rékának még könnyebb dolga volt, kettőt küzdött, és gyorsan kiderült, hogy a súlycsoportban nincs ellenfele Magyarországon. Agócs mester elégedett volt tanítványaival a Nyíradonyban látottak alapján, azonban ott is többször hangsúlyozta, hogy a kvalifikációs verseny „csupán” egy állomása volt az Eb-re történő felkészülésnek, és a maximumot egy jó formaidőzítéssel majd Tbilisziben kell kihozniuk magukból Milánéknak június 26-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában