Díj

2021.12.29. 19:50

Örökös birkózóedző címmel ismerték el a túrkevei Kiss Kálmán munkáját

Nem túlzás azt állítani, hogy sportlegendák találkoztak a minap Túrkevén. A városból elszármazott bajnokok, olimpikonok nosztalgiáztak, idézték fel azokat az emlékeket, melyek a város kiemelkedő sportágához, a birkózáshoz köthetőek.

Rimóczi Ágnes

Régi emlékeket idéztek fel a találkozó résztvevői

Forrás: Beküldött fotó

Fotó:

Már a névsorolvasás sem lett volna egyszerű, hiszen szinte mindenki ott volt a minapi találkozón, akinek a neve a város életében fontos szerepet betöltő birkózáshoz kapcsolódik. A még aktív és egykori sportolók ezúttal nem a küzdőszőnyegre léptek, és versenyeztek, hanem asztalok körül ülve idézték fel a sok évtizedes emlékeket. 

Olyan túrkevei, egykori túrkevei nemzeti, országos és Európa-bajnokok és olimpikonok jelentek meg a rendezvényen, akiket Túrkeve sportélete szempontjából egyértelműen a város sportlegendái között tarthatnak szá­mon. 

A házigazda szerepét a térség egyik birkózó sportszervezője, a karcagi Kurucz István vállalta, eljött Kiss Sándor olimpikon, és Lakatos Győző is, aki legutóbb szenior világbajnokságot nyert, ezzel is öregbítve a város nevét.

Természetesen ott volt Kiss Kálmán mesteredző is, az összejövetel tulajdonképpen az ő ünnepi búcsúztatása is volt. A neve több mint ötven esztendeig forrt össze a túrkevei birkózósporttal, Szülőváro­sá­ban 1969-től 2021-ig dolgozott trénerként. 

– Amikor hazaköltöztünk, Sallai Károly volt az edző, átadta a kulcsokat nekem és azt mondta, ha úgy gondolom, folytassam, de nem voltak nagy remények, hiszen alig voltak akkoriban edzések – nyilatkozta korábban hírportálunknak Kiss Kálmán

Ő az­tán rácáfolt minderre, rövid időn belül a megye, az ország egyik legerősebb birkózószakosztályát hozta létre. Az öt évtized alatt pedig igen neves és eredményes birkózókat nevelt ki, sokan közülük nemzetközi szinten is eredményeket produkáltak. Az edző most egykori tanítványaival is találkozott, akikkel együtt nosztalgiázott. 

Kiss Kálmánt az önkormányzat is díjazta, a találkozón részt vevő városvezető polgármesteri elismerésben részesítette a sikeres életpálya jutalmául. 

– Túrkeve örökös birkózóedzője címet adományoztunk részére. Tudjuk, hogy szerénység ez az emlékoklevél a város számára hozott sikereihez képest, de szeretettel és nagy tisztelettel adjuk. További jó egészséget kívánunk neki abban bízva, hogy valamilyen tiszteletbeli státuszban itt marad még hosszú időre a túrkevei birkózósport mellett – emelte ki Sallai Róbert Benedek. 

A polgármester aztán maga is elismerést vehetett át, ugyanis a magyar Birkózó Szövetség részéről Bácsi Péter világbajnok Túrkeve részére egy emléklapot adományozott a szervezet 100 éves fennállásának emlékére.
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában