Röplabda

2022.06.22. 06:56

Változatlan berényi célok

Ragaszkodna az NB I.-hez a jászsági együttes.

Sebestyén János

Sándor Renáta és Deme Gábor a jövőben is együtt dolgozik a JBRK sikereiért

Fotó: Pesti József

Mint megírtuk, a Deme Gábor vezette jászberényi női röplabdacsapat a nemrég véget ért szezonban sikeresen meghosszabbította NB I.-es tagságát. A rutinos szakvezetővel beszélgetve szó esett a hullámzó szezonról, jövőbeni célokról, valamint Sándor Renáta válogatottnál betöltött új szerepköréről is. Utóbbiról maga az érintett is nyilatkozott hírportálunknak.

Ahogyan arra számítani is lehetett, nehéz szezonon van túl a megfiatalított berényi hölgykoszorú.

Mióta ugyanis a klub visszalépett az élvonal (Extraliga) küzdelmeitől, az egyesület fel­nőtt­csa­pa­tá­nál az utánpótláskorú, fiatal röplabdázók szerepeltetése lett az alapkoncepció.

Ráadásul egy – fizetett és külföldi játékosok nélküli – tanulófélben lévő, rutintalan együttes számára a másodosztály is óriási kihívásnak bizonyulhat. Ezt a 2021–2022-es idényben a berényiek saját bőrükön tapasztalhatták, hiszen az alapszakasz után sereghajtóként várhatták az alsóházi rájátszást.

Időközben a klub leigazolta a rutinos Bleicher Nóra, Rácz Márta kettőst, mely rögtön éreztette hatását a csapat játékán. A rájátszásban aztán Sándor Renáta – Deme Gábor másodedzője – sokszoros magyar válogatott is mezt húzott, így hármójukkal kiegészülve végül sikerült kiharcolnia a bennmaradást a fiatal együttesnek.

A hölgykoszorú trénere, Deme Gábor igyekezett rávilágítani a szezon nehézségeinek miértjére, menet közbeni változtatásainak okára is.

– Mára eljutottunk odáig, hogy 210 igazolt versenyzőnk van, plusz az óvodások, valamint az első és második osztályos korú gyermekek. Ezzel a nagy létszámmal pedig a Jászság egyik legnagyobb utánpótlásbázisává nőttük ki magunkat. Ugyanakkor a problémánk igazából az, hogy tizennyolc év fölötti játékosaink nincsenek. Hiszen a lányok továbbtanulnak, várost váltanak, s ugye fizetett rö­pi­seink sincsenek.

Így a tizennyolc év alattiakkal kezdtük el az NB I.-et. Sajnos hamar bebizonyosodott, hogy rutin nélkül nehéz, s az alapszakasz féltávjánál már az erősítésen, rutinosabb játékosok megszerzésén tanakodtunk.

– Végül Bleicher Nórit és Rácz Mártit sikerült leigazolni, ami nagy segítség volt, de Sándor Reni reaktiválása döntőnek bizonyult. Ugyan csak kisegítettek minket, de ha velük kezdjük el az idényt, dobogón végzünk. Továbbá mérföldkő volt az is, hogy a két sérült feladónk helyére le tudtuk igazolni a 18 éves Kovács Dorkát Újpestről, aki szintén remekül teljesített. Ugyanakkor nem az a cél, hogy az idősebbeknek adjunk teret, hanem a fiatalok fejlesztése, fejlődése a lényeg. Szemmel láthatóan ez megtörtént – fejtette ki.

És ha már Sándor Renátát említettük. Az immár második éve Deme Gábor mellett másodedzőként tevékenykedő volt válogatott klasszis időközben az újonnan kinevezett német Andreas Vollmer vezette magyar női válogatott szakmai stábjában is helyet kapott az Európa-liga arany divízió küzdelmeiben (nemzeti együttesünk nem jutott végül a final fourba).

A szerepvállalásról maga Sándor Renáta nyilatkozott hírportálunknak.

– Nagy megtiszteltetés, s egyfajta próbaidőszak is volt ez, hiszen meg kellett nézni, hogy tudok megfelelni az elvárásoknak. Látni kellett, hogy fekszik-e számomra ez a többrétű munka, mivel az edzőnek, szövetségnek is meg kellett felelni, a játékosokkal is össze kellett hangolódni.

– Ráadásul a válogatott generációváltáson megy keresztül, sok új játékos beépítése, megismerése volt a feladatunk, gyakorlatilag erre ment rá az Európa-ligás szereplésünk. A kapitányt ismertem régebbről, de immár edzői szemmel figyelhettem őt, ami mindenképp jó volt. Az ellenben furcsa volt számomra, hogy egy-két korábbi játékostársamat ezúttal már instrukciókkal kellett ellátnom, így azt a bizonyos határt nehéz volt meghúzni, de igyekeztem.

A folytatással kapcsolatban kaptam egy kis gondolkodási időt, de tárgyalunk róla

– mondta, majd hozzátette, a berényi vezetőkkel megállapodva a következő szezonban szeretne a magánéletére koncentrálni, így marad a klubnál, de új szerepkörben, mint technikai vezető fog dolgozni.

Deme Gábor elmondása szerint nagy büszkeség a klubszámára Renáta válogatott‑szerepköre. Személyében nagyon jó segítőt ismert meg, aki rendelkezik minden olyan képességgel, amiért kiválasztották. Az egyesület fiataljai is felnéznek rá, és ugyan jövőre más pozícióban, a háttérből, de tovább erősíti munkájukat. Végül a következő szezonról is megosztotta gondolatait.

– Egy évvel idősebben, tapasztaltabban remélem, már nem kell olyasfajta segítség a csapatnak, mint a nemrég véget ért bajnokságban. A keretben lesznek változások, a tárgyalások már zajlanak. Lesznek érkezők és távozók is, de továbbra az NB I.-ben maradás a cél. Optimista vagyok a jövővel kapcsolatban, hiszen várakozásaink szerint több saját nevelésű 14-15 éves lányunk is be fog robbanni a köztudatba – zárta mondandóját.

A hölgyek a hónapban még gőzerővel edzenek, júliusban pihenőt kapnak, majd augusztustól megkezdődik a felkészülésük az új kihívásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában