Labdarúgás / Galériával

2023.05.29. 08:47

A Jászapáti mennybemenetelét hozta a pünkösd – a JVSE nyerte a Megye II.-t

Véget ért a versenyfutás a jászkunsági megyei másodosztályban. A Jászapáti nem hibázott az utolsó fordulóban, és megnyerte a liga 2022-2023-as kiírását.

Rózsa Róbert

A Megye II. bajnokcsapata 2023-ban a Jászapáti együttese

Fotó: Pesti József

A jászapáti katolikus templom kapui tárva-nyitva álltak vasárnap délután. A több évszázados klasszicista épület belseje pazar látványt nyújtott a május végi verőfényben, amelyet a padsorok mellé felhalmozott pünkösdi rózsák látvány – és illata – csak fokozott. De ez nem véletlen. Elvégre pünkösd van. Ehhez az egyházi ünnephez kötődik a néphagyomány, miszerint egy helység legrátermettebb legénye egy hétig ingyen ihat minden kocsmában, lagziban, ünnepségen – őket hívták pünkösdi királynak, és mivel kiváltságuk csak egy hétig tartott, innen ered az ismert mondás: rövid, mint a pünkösdi királyság.

 

No de! Nem csak a templom várta a sokaságot aznap Jászapátin. Szélesre nyílt a futballpálya bejárata is, a jászsági járási székhely labdarúgói ugyanis szintén "királyságra" törtek, és bizony nem pünkösdire.

 

A megyei másodosztályban játszó Jászapáti VSE ugyanis a szezon utolsó, 24. fordulójának úgy vághatott neki, hogy ha nyer, övé a bajnoki trófea. A tavaly augusztusban elkezdődött megye II.-es vetélkedés idén május 28-án ért a végéhez, mégpedig úgy, hogy a 23. kör után 50 ponttal a Jászapáti állt az élen, mögötte 49 ponttal a Lurkó Focimánia helyezkedett el.

 

Világos volt a képlet: ha az Apáti győz vasárnap, a Tiszajenő elleni végső találkozón, senki sem veheti el tőlük a címet.

 

Érezte a tétet a hazai klub is: a bemelegítéskor a lehető legkülönbözőbb muzsikákkal igyekezték "hangulatba hozni" a hazaiakat. A Guns n' Roses-tól a mulatóson át a diszkózenéig majd' mindenki ízlését kiszolgálták. A hazai csapat pedig a nézők kiszolgálásának veselkedett neki, ennek az lett a vége, hogy gyakorlatilag egy félidő alatt lerendezték a mérkőzést.

Az első játékrészben ugyanis hiába védekezett mélyen a Jászapáti, és vezetett többször is ügyes rövidpasszos támadásokat a Tiszajenő, utóbbiak védelmét többször is zavarba hozta Tajti Norbert apáti center. Ennek az ötödik percben már gól lett az eredménye: a ziccerben kapura törő Tajtit még megállította Mészáros László tiszajenői kapus, ám Urbán Marcell az üresen maradt kapuba lőtt, 1–0.

Urbán a 27. percben ismét főszereplő volt, ezúttal előkészítőként: beívelt szabadrúgását Csőke Bence kapásból a hosszúba belsőzte. Ezzel már 2–0-ra ment a jászsági gárda, a nézőtérről pedig fel-felhangzott a „bajnokcsapat, bajnokcsapat!” rigmus.

 

Vette az adást Urbán, aki a 41. percben védhetetlenül tekert 20 méterről jobbal a hosszúba egy szabadrúgást. A félidőre így 3–0-ás hazai előnnyel vonulhattak a csapatok.

 

És itt akár le is fújhatták volna a találkozót. Eztán ugyanis kijött a szezonvégi forma, a második játékrész első felében jóformán semmi sem történt a gyepen. Érzékelték ezt a szakvezetők és a nézők is. Előbbiek a cserejátékosok, utóbbiak telefonjaik, italaik után néztek. És bár a hajrához közeledve ismét kinyílt a pálya, és újra jöttek a ziccerek, úgy tűnt, ha a következő pünkösdig játszanak, akkor sem lesz több gól.

 

De ez teljesen meg is felelt a hazaiaknak. A JVSE megérdemelten gyűjtötte be a három bajnoki pontot, amelyek révén bebiztosította elsőségét a tabellán: a Megye II. bajnoka a 2022-2023-as idényben a Jászapáti.

 

Aztán hogy a klub játékosai tettükkel pünkösdi királyokká váltak-e, jó kérdés. Ám hogy pár ingyen körre hivatalosak voltak a bajnoki serleg elnyeréséért, arra akár nagyobb összegben is mernénk fogadni.

Jászapáti–Tiszajenő 3–0 (3–0)

Jászapáti, 100 néző. Vezette: Szénási Gábor (Dobos Dávid, Szekeres Szabolcs).

Jászapáti: Vincze G. – Urbán K, Illés G., Szász L., Szabari – Papp B. (Varga N., 64.), Lendvai (Tóth R., 76.), Urbán M. (Somogyi, 74.), Birkás – Csőke (Lukácsi, a szünetben), Tajti (Menyhárt, 84.). Edző: Menyhárt Dániel.

Tiszajenő: Mészáros L. – Nyuli R., Hegyi (Nyuli V., 64.), Terjéki, Fazekas Á. (Nyuli B., 68.), Márton P., Lakatos P., Czibak – Kozák (Cseh, 55.), Nyuli L., Árvai (Puskás, 55.). Edző: Polgár Lajos.

– Amikor nekiálltunk a bajnokságnak, a vezetőség azt kérte, hogy dobogós helyen végezzen a csapat. Egy kicsit szkeptikusan fogadtam ezt, de félévkor már körvonalazódott, hogy akár bajnokok is lehetünk – fogalmazott hírportálunknak a lefújás után a bajnokcsapat trénere. Menyhárt Dániel emlékeztetett, hosszú ideig üldözték a Lurkó Focimániát, majd pár fordulóval a vége előtt megelőzték őket. – A csapat felnőtt ahhoz, hogy ezt az előnyt megőrizze, így maximálisan megérdemli a bajnoki címet – mondta a szakvezető. – Az elmúlt meccseken sok néző volt kint, ez az eredményeknek is köszönhető. Én elégedett vagyok a srácok teljesítményével, le a kalappal előttük, de köszönet jár mindazoknak, akik hosszú évek, évtizedek óta támogatják a klubot – mondta a játékos-edző. 

Jubilált a kapitány

Ünnepléssel kezdődött a Jászapáti–Tiszajenő mérkőzés. Négyszázadik mérkőzésén lépett pályára vasárnap Menyhárt Dániel. A Jászapáti csapatkapitánya, edzője korábban NB-s szinten képviselte a települést, majd a klub 2017-es újjászervezése után játékosként, edzőként is kulcsszerepet vállalt, hogy az egyesület most ismét bajnoki címet nyerhessen. Ez alkalomból különleges, 400-as számú mezzel köszöntötte őt csapata. – Hatalmas öröm számomra, hogy a négyszázadik mérkőzésemen bajnoki címet ünnepelhettünk. Ráadásul éppen húsz éve történt, hogy Jászapátin a felnőtt és az ifjúsági csapat is bajnoki címet nyert egyazon idényben – összegzett Menyhárt Dániel.

A 24. forduló eredményei: Tiszaszentimre–Jászboldogháza 4–0, Jászapáti–Tiszajenő 3–0, Tiszagyenda–Lurkó Focimánia 3–2, Tiszaföldvár II.–Túrkeve 1–2, Kunmadaras–Fegyvernek 0–3, Abádszalók–Jászjákóhalma 6–1.

A Megye II. végeredménye: 1. Jászapáti 53 pont, 2. Lurkó Focimánia 49, 3. Tiszagyenda 42, 4. Tiszaszentimre 38, 5. Fegyvernek 37, 6. Tiszajenő 32, 7. Kunmadaras 30, 8. Túrkeve 26, 9. Abádszalók 24, 10. Jászjákóhalma 24, 11. Tiszaföldvár II. 18., 12. Jászboldogháza 5, 13. Jászkisér (kizárva).

Bajnokságot nyertek a fiatalok is

Dupla bajnoki címet ünnepelhetett vasárnap Jászapáti. A felnőtt megye II.-es csapat mellett az U19-es gárda is területi bajnokságot nyert. A nagycsapathoz hasonlóan 3–0-ra verték Tiszajenő fiataljait az utolsó, 22. fordulóban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában