Evezés

2023.09.02. 06:55

Jön a Simon, Juhász kettes utolsó, nagy hajrája, amely a hétvégi kvótaszerző vb-n indul

Vasárnap megkezdődik a harc a kvótákért a jövő évi párizsi olimpiára. A Szolnoki Sportcentrum rutinos duója, a magyar válogatottat is képviselő Simon Béla és Juhász Adrián kormányos nélküli kettese is vízre száll a belgrádi kvalifikációs vb-n. A veterán egység számára ráadásul minden bizonnyal ez az utolsó vb, mivel Simon a 2024-es ötkarikás játékok után befejezi a nemzetközi versenyzést.

Rózsa Róbert

Utolsó világbajnokságára készül a Simon Béla (balra), Juhász Adrián kettes

Fotó: hunrowing.hu

Az utolsó, nagy hajrá – képletesen ugyan, de ezúttal is ezt indítja el Simon Béla és Juhász Adrián. A vízen is mindig erős hajrával előrukkoló páros a kormányos nélküli kettesek között, a szeptember 3. és 10. között, a Belgrádban zajló kvalifikációs világbajnokságon száll vízre először, hogy megszerezze a 2024-es párizsi olimpián való indulás jogát.

Azért először, a magyarok számára ezt követően jövőre még Szegeden és Luzernben lesz lehetőségük kvótát szerezni. A "hajrá" pedig azért az utolsó, mert Simon Béla a jövő évi ötkarikás játékokig tervezi nemzetközi versenyzést.

A 35 éves Simon – aki Juhásszal az előző szűk két évtizedben hazai szinten verhetetlen párost alkotott – korábban arról beszélt, jól felkészültek a vb-re, és ezúttal nincs mögöttük olyan fárasztó versenyszezon, mint tavaly, amikor csak 18. helyen végeztek a vb-n. A duó legjobb vb-eredménye egyébként a 11. hely, még 2011-ből, és ennek a helyezésnek most is örülne a magyar egység, hiszen pont ennyien szerezhetik meg a kvótát Belgrádban. Mint Simon a Nemzeti Sportnak rámutatott, a mintegy 40 indulóból van néhány éremesélyes hajó, ám utánuk nagy tülekedés várható a helyekért. – A tizenegy kvótára körülbelül huszonnégy egység pályázik. A kilenc és a huszonnegyedik hely között nincs érdemi különbség az előzetes névsor alapján – fogalmazott.

Ezek alapján tehát megvan a sansza a magyar egységnek is megkaparintani az egyik helyet. Már csak azért is, mert a Simon, Juhász duó idén, az országos bajnokságon 6 perc 19 másodperces egyéni csúcsot evezett. Cseh Ottó, a sportági honi szövetségének elnöke mindenesetre korábban azt nyilatkozta, legalább egy kvóta megszerzése "kötelező" Belgrádban. Hogy ez a Simon, Juhász duó lesz-e a férfi kettesek között, vagy a másik, olimpiai számban induló Pétervári-Molnár Bendegúz (normálsúlyú egypár), az szeptember elején eldől.

De nem csak olimpiai számban állnak rajthoz a vb-n. A szolnoki Furkó Kálmán a győri Szabó Bencével alkotott kettese is a Száva vízére teszi hajóját, ők tavaly megvédték Európa-bajnoki címüket könnyűsúlyú kettesben, majd világbajnoki ezüstérmet szereztek, idén pedig az egyetemi világjátékokon szerzett bronzéremmel gyarapították trófeakollekciójukat.

A Furkó, Szabó kettes számára felvetődött, hogy 2023-ban már az olimpiai számra, a könnyűsúlyú kétpárra koncentrálnak a sikerszámuknak tekinthető könnyűsúlyú kettes rovására. Ez az év, úgy tűnik, végül mégis utóbbi jegyében telik, aminek könnyen lehet, hogy újabb éremszerzés lehet a vége. Lőrincz Attila magyar szövetségi kapitány legalábbis az MTI-nek korábban kijelentette, bár nem akar terhet tenni rájuk, de a ketteseknél reális elvárás lehet a második hely.

Szolnoki indulók a világbajnokságon: Simon Béla, Juhász Adrián (Szolnoki Sportcentrum, férfi normál súlyú kettes), Furkó Kálmán (Szolnoki Sportcentrum, könnyűsúlyú kettes).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában