Szoljon podcast

2023.10.11. 16:19

Két napon át Szolnokon dobog a diáksport szíve

Száznégy iskolai csapat 1500 versenyzője áll rajthoz szerdán és csütörtökön, a szolnoki Véső úti atlétikai pályán, hogy döntsön arról: melyiküké a legjobb ugró, dobó és futócsapat az országban.

Rózsa Róbert

Több mint 1500 versenyző vesz részt szerdán és csütörtökön a szolnoki Véső úti atlétikai központban rendezendő atlétikai ügyességi és váltófutó csapatbajnokságon

Fotó: A szerző felvétele

Az ország mindenféle részéről Szolnokra sereglett buszok álltak szerdán a Véső úti strand és a mellette lévő atlétikai központ parkolójában. Ennek oka, hogy szerdától csütörtökig Szolnokon keresztezik egymást hazánk legjobb iskolai atlétikai csapatainak útjai: a sportközpontban tartják e napokon a III.-IV., és az V.-VI. korcsoportos diákok ügyességi és váltófutó csapatbajnokságát.

Már a bejáratnál nagy tömegben sorakoztak a sportolók, sőt, voltak, akik már a bejárat előtt, dekázással melegítették át izmaikat.

– Azt hittem, atlétikai diákolimpia van itt, nem foci – szólítottuk meg a négy fiúból álló társaságot.

– Az lesz! Atlétika! – mondták. Közben a labda nem esett le.

– Honnan jöttetek, srácok?

– Csepelről.

– Sportol valamelyikőtök egyesületben?

Egyikük jelentkezett.

– A Soroksárban futballozom – mondta büszkén.

– Most miben indulsz?

– Svédváltóban. Én futom a 200 méteres távot. Amúgy sosem futottam még ilyet, nem tudom, hogyan csináljam – tette hozzá nevetve. Társai egyike a 400 méteres távot kapta, másikuk az 1500 méteres váltóban állt rajhoz, míg a negyedik diszkoszvetésben.

E beszélgetés jól illusztrálja a diákolimpia lényegét. A diákolimpián – amelyen nem klubjaikat, hanem iskoláikat képviselik a korosztályos sportolók – nem, vagy nem csak az adott sportágat rendszeresen űzők indulnak és juthatnak döntőbe.

Merthogy a kétnapos szolnoki viadal már a döntő, ahol a legjobban teljesítő versenyzők, iskolák vesznek részt.

Ennek megfelelően sok-sok településének, iskolának a meze villant fel a megméretés első napján: Csorna, Kecskemét, Ajka, Vác, Zalaegerszeg, Orosháza – hogy néhányat említsünk. És persze Szolnok. A rendező város egyik indulója ráadásul – a versenyzés mellett – különleges feladatot kapott. Kóródi Réka, aki ezúttal nem a Szolnoki Sportcentrum, hanem a Széchenyi István Gimnázium színeiben indult, a megnyitón a diákok nevében tette le a versenyzők esküjét. A diákolimpiáknak ugyanis saját szellemisége van.

– A Magyar Diáksport Szövetség kiemelt célja, hogy a kiemelt versenyrendszeren kívül egyéb, rekreációs versenyt is biztosítson – mondta hírportálunknak a szövetség Területi Koordinációs és Szolgáltatási osztályvezetője. Együd-Máthé Vivien arról szólt, örömükre szolgál, hogy nagy számban indítottak versenyzőket az egész országban, több mint 15 ezren neveztek az atlétikai diákolimpiára.

– A diákolimpia felmenő rendszerű verseny, ami körzeti, járási szinten kezdődik, majd megyei szinten folytatódik, és országos döntővel zárul – fejtette ki Együd-Máthé Vivien, hozzátéve, az országos döntő első három helyezettje tíz többletpontot kap a továbbtanulási eljárás során. Mind mondta, Szolnokon 104 csapat versenyez szerdától csütörtökig, összesen 1500 fiatal sportoló áll rajthoz.

Az fiatalok az ügyességi számokban, vagyis ugró és dobószámokban, valamint a különféle váltófutásokban döntenek arról, melyik iskoláé a legjobb csapat az országban. Szerdán az V.-VI.-os korcsoportosok versenyét tartották meg, azaz a középiskolások húztak szögescipőt. Csütörtökön a III.-IV. korcsoportosok versenyével folytatódik a diákolimpia.

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában