Kosárlabda

2024.04.13. 21:00

Gálázott az NHSZ-Szolnoki Olajbányász a Pécs ellen a rájátszás első meccsén – galériával

Elkezdődött a rájátszás az NB I.-es bajnokságban. Az NHSZ-Szolnoki Olajbányász a kupagyőzelem után először lépett pályára hazai környezetben, és egy húszpontos sikerrel örvendeztette meg szurkolóit a negyeddöntő első meccsén a Pécs ellen.

Kovács Levente

Tizedik kupagyőzelmét követően visszatért a Tiszaligeti Sportcsarnokba az NHSZ-Szolnoki Olajbányász, hétvégén ugyanis elrajtolt az NB I.-es bajnokság rájátszása. A piros-feketék ellenfele a negyeddöntőben az NKA Pécs csapata, amellyel rövid időn belül harmadjára találkoztak. Oliver Vidin együttese március végén fogadta legutóbb a baranyaiakat a Tiszaligetben, akkor szoros csatában 68–64-re nyertek a szolnokiak, múlt héten pedig a Magyar Kupa elődöntőjében 87–70-re verték Csirke Ferenc legénységét a Tisza-partiak.

Dustin Thomas, Szolnoki Olajbányász, rájátszás, győzelem, NKA Pécs
Dustin Thomas (labdával) remek játékkal járult hozzá a Szolnoki Olajbányász győzelméhez
Fotó: Nagy Balázs

A hangulatra nem lehetett panasz a csarnokban a kupagyőzelem után, az Olaj-tábort Julius Caesar is megihlette, és az ókori római hadvezér egyik legismertebb mondatát (Veni, vidi, vici. – magyarul: Jöttem, láttam, győztem.) formálták át és egy Veni, Vidin, Vici feliratú táblát tartva tisztelegtek a szerb tréner előtt. 

Érződött, hogy ez már a rájátszás, feszült hangulatban kezdődött a találkozó. A mérkőzés eleje a kupaelődöntőre hasonlított, az Olajbányász triplái ezúttal is jól estek, hat hármast is bedobtak a piros-feketék az első negyedben. A Pécs viszont ezúttal tudta tartani a lépést, de öt ponttal így is vezetett az első tíz perc végén Oliver Vidin csapata, 26–21.

A folytatásban javult az Olajbányász játéka, közeli és középtávoli dobásai is jobb arányban estek be (az első negyedben hétből csupán kettő ment be, a másodikban pedig tizennégyből tizenegy), ennek köszönhetően pedig növelte előnyét. A Pécs kissé szenvedett a játékrészben, a végére némileg ugyan összeszedte magát, de közelebb nem tudott férkőzni a Tisza-partiakhoz, akik magabiztos, tizenötpontos előnnyel vonulhattak a nagyszünetre, 54–39.

A harmadik negyedre a Pécs jött ki jobban, a piros-feketék több labdát is eladtak, ráadásul büntetői sem voltak jók. Pongó Máté triplája viszont átlendítette az Olajbányászt a játékrész felénél, majd Pallai Tamás is beszórt egy hármast, így már tizenhat ponttal vezettek a szolnokiak, 64–48. A felvonás végéig kicsit közeledtek a baranyaiak, de tizenkét pont így is maradt az előnyből, 74–62.

Egy eladott labdával, és Anthony Durham óriási blokkjával kezdődött a záró negyed, ezt követően az amerikai légiós két büntetőt is elrontott, bár társai sem remekeltek a meccsen a büntetővonalról – mindössze 58%-kal büntetőzött az Olaj a mérkőzésen. A védekezés viszont rendben volt, ráadásul Dustin Thomas jóvoltából tizenhét pontra nőtt a piros-feketék előnye, 79–62. Habár ekkor még nyolc perc hátra volt az összecsapásból, érezni lehetett, hogy innen már nem bukják el a mérkőzést a Tisza-partiak. A találkozó végére igazi fieszta hangulat kerekedett a Szolnoki Városi Sportcsarnokban, a szurkolók állva ünnepelték kedvenceiket, akik 99–79-re megnyerték a mérkőzést. A Szolnoki Olajbányász így 1–0-ra vezet a három győzelemig tartó párharcban a Pécs ellen a negyeddöntőben.

NHSZ-Szolnoki Olajbányász–NKA Universitas Pécs 99–79 (26–21, 28–18, 20–23, 25–17)

Szolnoki Városi Sportcsarnok, 1750 néző. Vezette: dr. Mészáros Balázs, Goda László, Pozsonyi László (Dernei Gábor)

Szolnok: Jovanovics 6, Eads 12/6, Rudner 3/3, LUKÁCS N. 18/6, WIGGINS 10. Csere: Vincze R., Pallai 3/3, THOMAS 14/3, Révész 6, Sebők, PONGÓ 17/12, Durham 8/6. Edző: Oliver Vidin.

Pécs: NIKOLIC 19/3, Kovács P. 7, Scherer, Durmo 12/6, Manjgafic 6. Csere: KERPEL-FRONIUS 13/9,  WALKER 14/3, Lados, Henry 8. Edző: Csirke Ferenc.

Kipontozódott: Manjgafic (37.)

Kiállítva: Kovács P. (31.)

Az eredmény alakulása.

2. perc: 5–6, 4. perc: 13–13, 6. perc: 19–16, 8. perc: 23–19, 12. perc: 30–21, 14. perc: 33–25, 16. perc: 41–26, 18. perc: 49–33, 22. perc: 56–43, 24. perc: 58–48, 26. perc: 66–50, 28. perc: 68–52, 32. perc: 79–62, 34. perc: 81–68, 36. perc: 84–71, 38. perc: 94–74.

Így látták a szakemberek:

Oliver Vidin, a Szolnoki Olajbányász vezetőedzője: – Gratulálok mindkét csapatnak, örülünk a győzelemnek. A lepattanókra koncentráltunk, ez külön feladtunk volt, amit jól oldottunk meg egyénileg és csapatszinten is. Voltak olyan fázisai a mérkőzésnek, amikor ebben gyengébben teljesítettünk, de összességében elmondható, hogy tudtunk kontrollálni. A büntetővonalon viszont majdnem a felét ott hagytuk a pontoknak, ezen mindenképpen javítanunk kell, hiába volt jó a támadójátékunk a palánk alatt is, ezt nem tudtuk pontokra váltani néhány esetben. A védekezéssel elégedettek lehetünk, a végjátékra sikerült mindent összerakni, így győzelemmel zártunk. Örülök, hogy a játékosok fókuszáltak végig, ennek is köszönhető a két csapat közti különbség, hogy jobban tudtunk koncentrálni.

Csirke Ferenc, a Pécs vezetőedzője: – Gratulálok a Szolnoknak a győzelemhez, nehéz mit mondani. Idejöttünk két magasember hiányában. Mindenki mondja, hogy milyen fontos nekünk Meleg Gergő, de azt sokan elfelejtik milyen fontos nekünk Herger Salamon. Ez volt a szerencsénk az egész szezonban, hogy végig tudtuk játszani fiatal játékos sérülése nélkül. Most a Scherer Bálintnak az első félidőben húsz percet kellett játszania, ami nem normális dolog. Elég nagy érvágás volt tehát, hogy a rotációnk emiatt felbomlott az első két negyedben. Nem tudom, hogy a sérültjeink felépülnek e keddig, ráadásul Kerpel-Fronius Gáspárnak lehet eltört az orra a mérkőzésen. Nem jó előjelekkel várjuk a keddi összecsapást, de mindent megteszünk majd, hogy megnyerjük és még egyszer Pécsre hozzuk a Szolnokot, de jelen helyzetben annyi problémánk van, hogy az orvosi stábnak lehet több dolga van, mint az edzőknek a taktikával. Ha teljes csapattal tudunk játszani legközelebb, akkor van esélyünk, de mindettől függetlenül megteszünk majd mindent annak ellenére, hogy a nagyobb rotáció nem mellettünk szól majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában