Birkózás

2024.04.05. 16:30

Síremlék magasodik Varga János, a magyar és abonyi sportélet kiemelkedő klasszisa tiszteletére

Síremléket kapott Budapesten az abonyi születésű olimpiai bajnok Varga János.

Rózsa Róbert

Felavatták Varga János olimpiai, világ- és Európa-bajnok birkózó új síremlékét szerdán a Farkasréti Temetőben – számolt be az MTI. Varga János 1939-ben Abonyban született, és a városban sajátította el a birkózás alapjait, majd klasszisát már a Budapesti Honvédban kiteljesítve az 1968-as mexikói olimpián szerzett aranyérmet. Varga János 2018-ban lett a Nemzet Sportolója, és 2022-ben hunyt el.

varga jános, síremlék
Katonai tiszteletadás mellett avatták fel Varga János olimpiai bajnok birkózó síremléket Budapesten, a Farkasréti Temetőben, 2024. április 3-án
Fotó: Földi Imre / Nemzeti Sport

„Itt a végtisztesség, sírkövet avatunk és ez a sírkő jelzi majd, hogy egy fontos, különleges és sikeres ember élt itt" – fogalmazott beszédében az állami hírügynökség tudósítása szerint Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke, a Nemzet Sportolója, aki azt is felidézte, hogy két évtizeden keresztül közösen jártak edzőtáborba, az 1968-as mexikóvárosi olimpián pedig mindketten felállhattak a dobogó felső fokára.

Varga Jánost a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Birkózók Szövetsége és a szülővárosa, Abony saját halottjának tekinti, így nem meglepő módon utóbbi is képviseltette magát a síremlékavatáson.

„János bácsi emlékét mi, abonyiak is nagy szeretettel és tisztelettel őrizzük, a helyi birkózók szentélye a Varga János Birkózócsarnok is a nevét viseli” – fogalmazott a koszorúzással kapcsolatos Facebook-bejegyzésében Pető Zsolt, Abony polgármestere. Hozzátette, Varga János legendás alakja volt a hazai sportéletnek, példaképe a birkózótársadalomnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában