Elismerés

2018.07.21. 12:00

Országos elismerést kapott Bártfai István

Eredményes fiatal sportoló volt, végül testnevelő tanár lett. Generációkat terelt és oktatott, a térség virágzó diáksport életében elvitathatatlan érdemei vannak. Éppen édesapja születésnapján, május 31-én vehette át a Diáksport Szövetség elismerését. Bártfai István már második alkalommal érdemelte ki munkájával a Diáksportért díjat.

Ujvári László

Bártfai István már második alkalommal érdemelte ki a kitüntető elismerést

Fotó: Ujvári László

Az elismerést általában a legjobb és legaktívabb testnevelő tanárok kaphatják meg. Természetesen Bártfai István sem tudta előre, csak körülbelül két nappal korábban tájékoztatták arról, hogy „fontos elfoglaltsága lesz”… A megyei diáksport egyesület tagjai szavazták meg és terjesztették fel a díjra.

– A kezdetektől fogva szervezek diákolimpiai versenyeket. Elmondhatom, hogy az ország legnagyobb körzetének vagyok a vezetője – mondta.

Tiszafüreden kívül tizenöt település tartozik a térséghez. Például Tiszabő, Tiszagyenda, Kunhegyes és Kunmadaras. Pista bá’ – mert sokan csak így hívják – 2005 óta a Diáksport Bizottság elnöke, korábban titkára volt.

Óvodásoktól a középiskolásokig körülbelül 1200 gyermek sportolását, elsősorban labdarúgását segíti és szervezi. Régen a Góliát, most a Bozsik intézményi program keretében. Persze, munkája nem merül ki a fociban…

– Több sportágban jutnak a gyerekek országos, megyei és területi döntőkbe. Kiváló eredményekkel büszkélkedhet a térség – mondta.

Vannak olyan oktatási intézmények, melyeket egyes sportágakban már országos szinten jegyeznek: atlétikában és tornában például a tiszafüredi Szent Imre, labdarúgásban a szintén füredi Kossuth Lajos Általános Iskolát.

Bártfai István már második alkalommal érdemelte ki a kitüntető elismerést
Fotó: Ujvári László

Diákolimpiák rendszeres résztvevői, de azt tapasztalja, egyre inkább visszaszorulóban van a nevezési hajlandóság. Meglátása szerint ez többtényezős probléma, de a legtöbbet az iskolák mindenkori vezetése teheti. Fel kell ismerniük, hogy szükséges elengedniük az eseményekre a testnevelő tanárokat. Nélkülük ugyanis nem lehet diákolimpiát rendezni.

– Fontos tudni, hogy a fiatalok sportolásának biztosítása komoly anyagi fedezetet igényel – hangsúlyozta.

– Tiszafüred önkormányzata biztosítja támogatásával a város és a városkörzet gyermekeinek rendszeres sportolását, versenyeztetését. Ezzel nemcsak helyi, hanem környékbeli gyermekeken is segítenek – hívta fel a figyelmet. Vidéken már óvodai csoportokat is sikerült indítani, például Tiszagyendán, Tiszaburán és Tiszabőn.

Bártfai István ugyan Budapesten született, de Tiszafüreden nőtt fel. A mozgás nem idegen tőle. Édesanyja országos bajnok futó volt, emellett a Vasas színeiben kosárlabdázott. Érthető tehát részéről a sport szeretete.

Már általános iskolában kiemelkedő tehetség volt. Kislabdadobásban országos negyedik helyezett, később gerelyhajításban országos harmadik volt. A füredi gimnázium színeiben volt utóbbi sportágban országos bajnok és ifjúsági válogatott.

– Sosem gondolkoztam azon, hogy profi sportoló legyek. Természetes volt, hogy sportolok, nem tekintettem rá kiugrási lehetőségként – magyarázta.

Egerben testnevelő tanárként végzett, majd 1979-ben tanítani kezdett. Jelenleg a Hámori András Szakgimnázium és Szakközépiskola testnevelés–biológia szakos pedagógusa. Kérdésünkre, mi lett volna, ha nem lép pedagógusi pályára, mosolyogva árulta el: ha nem tanár, akkor valószínűleg cukrász lett volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában