Mélybe zárt

Hartai Gergely

Sokan teszik fel a kérdést manapság a közösségi oldalakon, hogy mikor nyitja meg kapuit Szolnok legújabb turisztikai látványossága, a Várkapu Látogatóközpont, ahol a helyi várásatások érdekességeiről informálják az érdeklődőket. Azt gondolom, nem véletlenül figyelnek ennyire a településen a vármegyeszékhely rég elfeledett erősségére. 

A közelmúlt ásatásai ugyanis alaposan átformálták a város ezen részének történetéről alkotott képünket. Hiszen a kőépület területén nem csupán török kori, de annál jóval korábbi korszakok leleteire is rábukkantak a kutatók. Az oszmán palotamaradványok és a kaszárnyaromok mellett előkerült például egy feltehetően 13. századi női bőrcipő is, mely viszonylag jó állapotban maradt rá az utókorra. 

Érthető, hogy az eddigi kutatási eredményeket együtt, egy arra alkalmas helyszínen látná szívesen a nagyközönség. A várkerület munkálatai kapcsán tegnap projektbemutatót tartottak Szolnokon, amelyen az ide vonatkozó fejlesztésekről hallhattak a résztvevők. 

Úgy hiszem, nem elegendő „csupán” átadni a vár históriáját megörökítő turisztikai centrumot és befejezni az azt körülölelő sétányt. A milliárdos beruházás akkor éri el igazán a célját, ha látogatók sokaságával telik meg a környék, és sikerül messze földön hírét vinni az itt megtalált ritka leleteknek. Fontos ez azért is, mert a várnál előkerült tárgyak egy része európai jelentőséggel bír. Ennélfogva pedig korántsem mindegy, hogy csak helyben vagy jóval szélesebb körben tudjuk megismertetni másokkal a letűnt korszakok itt fellelt értékeit.