Múltunk töredékei

Hartai Gergely

Az elmúlt néhány évben több alkalommal is beszámolhattunk rendkívüli leletekről, melyek a Jászkunság földjében láttak napvilágot. Törökszentmiklós és Kunmadaras környékén ritka pénzérméket, Kengyelnél pedig mintegy ötezer éves sírokat azonosítottak a régészek. A legnagyobb szenzációt viszont egy, közel kétezer éve a földben nyugvó orvos csontváza jelentette, mely Jászberény közelében került elő.

A régészetet kedvelő laikusok számára talán „fehér folt” a Tisza-tó környéke, ahonnan viszonylag ritkán lehetett hallani régi emlékekről. Mindez persze korántsem jelenti azt, hogy ebben a térségben ne lenne említésre méltó maradvány...

A tiszafüredi Kiss Pál Múzeum falai között például számos olyan lelet pihen, amelyek jól jelzik, hogy a Jászkunság ezen szegletét sem hagyta érintetlenül a történelem. Az intézmény egy középkorú férfi csontjait őrzi. A vélhetően gyulladásos betegségben elhunyt egyént hajdanán kagylóágyra helyezték, amelynek elsősorban vallási oka lehetett.

Ezeket a részleteket látva úgy tűnik, a Tisza-tó vidéke is a kutatók izgalmas színtere, ahol még sok megválaszolatlan kérdés vár a szakértőkre. A látogatók múlt iránti érdeklődését pedig csak tovább fokozza, hogy a múzeumban az újkőkori, a rézkori, a bronzkori és a vaskori ember életét bemutató eszközöket is kiállítottak, ezzel nyújtva felejthetetlen élményt a letűnt korok szerelmeseinek.