JÁSZKUNSÁG

2019.08.07. 11:29

Hazánkban barangolhatnak a Kajla útlevéllel a kisdiákok

 A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Klebelsberg Központ az Oktatási Hivatal közreműködésével, júniusban indította el azt a kezdeményezést, melyben a gyermekek a kíváncsi Kajla kutyus segítségével fedezhetik fel hazánk látnivalóit.

P. Pusztai Nóra

– Nagyon szuper ötletnek tartom, a kislányom, Blanka már az útlevélnek is rettentően örült, a Balatonra utaztunk vele – mesélte Udvardiné Bozóky Anett, aki családjával augusztus végéig még biztosan kihasználja a felkínált lehetőséget.

– Minden alsós tanuló a tanév végén, a bizonyítványával együtt kapta meg az úgynevezett Kajla útlevelét – magyarázta Bárándiné Nikolényi Edit, a szolnoki Tourinform irodavezetője. – A kis könyvecskében elsősorban Magyarország kiemelt nevezetességeiről olvashatnak a nebulók, de akár élményeiket is feljegyezhetik, sőt rajzolhatnak is bele. A hozzátartozó mobilapplikációval hazánk megismerésére irányuló fejlesztő játékokkal játszhatnak a gyerekek.

– A pecsétek gyűjtésére alkalmas útlevéllel hazánk negyvenegy látnivalóját fedezhetik fel a tulajdonosok – emelte ki az irodavezető. A kezdeményezéshez csatlakozott a MÁV és különböző hajótársaságok, biztosítva, hogy az útlevél és diákigazolvány felmutatásával tulajdonosa ingyen utazhasson. A MÁV esetében a kísérő is kedvezményt kap a megváltott jegy árából.

Az útlevéllel az élmények mellett pecséteket gyűjtenek a lelkes kirándulók. Az országban a nevezetességekhez kapcsolódva száztizenhárom pecsételőpontot alakítottak ki, közülük három Szolnokon található, a kiemelt látványosság a Tiszavirág híd, amely az ajándékba adott képeslapon is szerepel.

A Tourinform irodában látogatásunkkor épp a jászberényi Palotai család érkezett a nyomatért. Kaptak egy képeslapot is, melyet a kisiskolás Nóra büszkén tett be a többi közé.

A Palotai család Kajla útlevéllel látogatott Szolnokra
Fotó: P. Pusztai Nóra

– Igyekszünk élményeket biztosítani a gyerekeknek, most például elvonatoztunk Szolnokra, itt töltjük az egész napot – mondta Palotai Zoltán családapa, aki hozzátette, hogy kifejezetten az útlevéllel két helyre utaztak eddig.

– Nagy az érdeklődés, heti szinten negyven-ötven pecsétet osztunk ki a lelkes kisdiákoknak. Többen érkeztek nagyszülőkkel, ezt a formát választva nyári kikapcsolódásnak – említette Bárándiné Nikolényi Edit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában