Szoljon Insta

2023.06.17. 11:25

Kezdődik az idei kérészrajzás? A szakember már látja a jeleket a szőke folyón

Izgatottan figyelik a tiszavirágzásról szóló híreket azok, akik kíváncsiak a kérészek násztáncára. A rovarok még nem rajzottak ki, a Tiszán mindössze az előjeleket látni Tálas László túraszervező szerint.

P. Pusztai Nóra

Hamarosan közelről is megcsodálhatjuk a kérészek rajzását

Fotó: Mészáros János

A szokásához híven a naplemente óráit a Tiszán tölti Tálas László. A Tiszakürti Arborétum egykori vezetője tizenöt éve szervez hivatalos túrákat, mely során a tiszavirágzásban gyönyörködhetnek a résztvevők. A kérészek rajzásának előjelei már láthatóak, de a pontos időpontról a természet dönt.

Tálas László estéről estére csónakkal járja a folyót figyelve a kérészeket
Forrás: Tiszavirágzás facebook-oldal

– Semmilyen feltételezésbe nem merek bocsátkozni, mert ezek többsége az évek alatt már megbukott, legyen szó akár a napsütés mennyiségéről, a júniusi időjárás befolyásoló hatásáról – fogalmazott László, aki gyerekkora óta rajong a különleges rovarokért.

Napról napra beszámolt a közösségi oldalon a tapasztalatairól, a minap úgy fogalmazott, hogy végre mutatott délután valamit a nyár magából. A csónakkal szép lassan haladt Nagyrévig, ahol megpillantotta az első egyedeket, majd ötven-száz méterenként újabbakat. 

– Három-négy nőstény lehagyott bennünket, a helyzet egyelőre változatlan. Előrajzás van, annak is az eleje – emelte ki. A hét második felében sem járt egyelőre sikerrel összesen a másfél kilométer alatt talán ötvenet látott.

Hozzátette, mivel igen különleges állatfajról van szó, szeretnék, hogy a világörökség része legyen.

– Az UNESCO-nál egy precedensre van szükség. Ez meg is van, mert van egy amerikai lepkefaj, ami Kanadától Mexikóig vándorol és ott telel át, ez lenne a példa – szólt a folyamat első lépéséről Tálas László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában