Szoljon Insta

2023.09.25. 17:39

„Ilyen viszonyokkal még nem találkoztunk” – sajnos csak holttesteket talált az Életjel hajnalban hazaért párosa

Smile tacskó és gazdája már itthon piheni fáradalmait. Tíz nap után hazatért a líbiai árvízkárosultak megsegítésére összeállt magyar kutató-mentőcsapat, köztük a zagyvarékasi Életjel Mentőcsoport vezetője, Turi László és képzett tacskója is. A csapatattal a Magyar Honvédség Airbus A319 repülőgépe hétfőre virradó éjjel szállt le a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Kovács Berta

A Líbiából hazatért magyar kutató-mentő szervezetek tagjai a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

A kis tacskó és gazdája – ahogy társaik is – keményen dolgoztak a a Daniel vihar tombolása nyomán katasztrófa sújtotta Derna városában, sajnos azonban túlélőket nem találtak – tudtuk meg Turi Lászlótól.

Turi László, az Életjel Mentõcsoport vezetõje és keresõkutyája, Smiley 
Fotó: Lakatos Péter / Forrás: MTI

– Ilyen viszonyokkal még nem találkoztunk, legfeljebb 2004-ben, a cunami sújtotta területeket tudnám ehhez hasonlítani. Csak itt egy kétszázezres lakosú város közepén hömpölygött keresztül a sós víz, és terítette be iszappal – összegezte tapasztalataikat Turi László. – A kutyáknak itt sokkal nehezebb dolguk volt, hiszen a szagokat elzárta előlük az iszap, lyukakat kellett fúrnunk, hogy tudjanak szaglászni. Sajnos kizárólag halottakat találtunk; eléggé durva élmény volt, a törmeléket, kocsikat görgető áradat szinte darálóként roncsolta az embereket… Harmincötezren vesztek oda, illetve tűntek el. Líbia kormánya kérte is tőlünk, hogy segítsünk megkeresni az áldozatokat, a fertőzésveszély miatt.

A mentőcsapat vezetője azt is elmondta, Smile és a többi kutya is remekül teljesített, vigyáztak is rájuk nagyon, csak már az kivette az erőt emberből és kutyából egyaránt, hogy három napig tartott hajón az odafelé vezető út, és hát ezzel el is ment rengeteg idő, amit lehetett volna kutatásra is fordítani...

Itthon is lesz egy nagy feladatuk: megpróbálnak visszarázódni a hétköznapokba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában