Szoljon Insta

2024.01.20. 15:30

Nehéznek, de nem megoldhatatlannak tartották a jászkunsági diákok a középiskolai felvételit

Szinte tapintani lehetett a feszültséget a szolnoki Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium termeiben szombat délelőtt. A térség számos középiskolájában hasonló volt a helyzet, hiszen a nyolcadikosok a központi felvételi feladatsorait írták magyarból, illetve matematikából.

Pakainé Pusztai Nóra

Vegyesen értékelték a feladatsorokat a nyolcadikosok

Fotó: Nagy Balázs

A terembe lépve az asztalokon kabalák, szőlőcukor és némi víz látványa fogadott, alig lehetett szóra bírni a próbatételre készülő fiatalokat, nem is csoda, hiszen sokuk első igazi megméretése volt a hétvégi. A legtöbben a korábbi évek feladatlapjainak kitöltésével készültek, matematikából nehezebb, míg magyarból könnyebb dolgozatra számítottak. Nem is zavartuk őket tovább, hagytuk, hogy követhessék a felügyelő tanár instrukcióit, aki nyugodtságra intette őket és felsorolta a szabályokat. 

Ahogy Balog Zsolttól, a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatójától megtudtuk, intézményüket 94 nyolcadikos és 41 negyedikes választotta a felvételi megírásának helyszínéül. Kora délelőtt a szülők kisebb csoportja várta a gyermekeket az iskola előterében. Találgatták a feladattípusokat és a főbb témákat is. Ránézésre legalább annyira izgultak, mint a gyerekek. 

A két tantárgy közötti szünetben mindössze egy bátorító ölelésre és egy szerencsepuszira jutott idő. Már majdnem dél volt, amikor a diákok befejezték a dolgozatok kitöltését, ahogy kiléptek az ajtón már záporoztak is feléjük a kérdések arról, hogy milyen volt és hogy sikerült. Persze hirtelen egyikre sem tudtak válaszolni, csak szűkszavúan foglalták össze tapasztalataikat.

Az abonyi Somogyi Imre Általános Iskola nyolcadikasai szerint a magyar kifejezetten egyszerű volt, könnyebb feladatok voltak, mint amire számítottak, sőt a vártnál hamarabb végeztek, így volt, akinek a fogalmazásra akár huszonöt perce is maradt. 

A matek kapcsán már nem voltak ilyen egyöntetűek a vélemények. Egyikük szerint borzasztó, a másik szerint nagyon nehéz volt, de a vége fele rá lehetett jönni a megoldásokra. Akadt, aki úgy fogalmazott, hogy számítottak például módusz számításra, ami valóban benne volt és sokat készültek a római számokra, ami viszont nem szerepelt a feladatok között.

A hosszú felkészülést az eredmények izgatott várakozása követi

Vegyesen értékelték a feladatsorokat a nyolcadikosok. Bence a szolnoki Varga Katalin Gimnáziumban írta a felvételit, felkészülésében a tanárok is sokat segítettek. Szerinte közel egyforma nehéz volt a magyar és a matek, utóbbiból mindössze egy feladatot nem tudott megoldani. A tószegi Kosztolnik Inez már nyár óta korábbi feladatsorok megoldásával készült a középiskolai felvételire.

– Matekból külön órákra jártam szombatonként, ami sokat segített – mondta az elmúlt hónapokról. Inez egyébként tanulmányait a Széchenyi István Gimnáziumban szeretné folytatni testnevelés szakon, mivel szabadidejében szeret sportolni, különösen focizni.

Úgy gondolja, a magyar jobban sikerült, mint a matek.

– A magyarral idő előtt kész lettem így át is tudtam nézni. A nyelvtani résznél kellett kicsit többet gondolkozni, de ez sem okozott nehézséget. A matekban a felszín számítás volt az a feladat, ami feladta a leckét. De összességében nem érzem rossznak – foglalta össze.

A végleges eredményeket csütörtökön tudják meg, a javítókulcs szombaton kora délután már elérhető volt az interneten.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában