Szoljon Insta

2023.09.28. 19:55

Régóta várt, nagyszabású régészeti kiállítással rukkolt elő a szolnoki múzeum – galériával

„Ezt látták a csillagok – Másfél évszázad régészeti tevékenysége Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében” címmel nyílt tárlat csütörtökön délután a szolnoki Damjanich János Múzeumban. A díszudvaron rendezett ünnepi megnyitó után bárki megtekinthette az intézmény munkásságában jelentős szerepet betöltött öt szakember, Hild Viktor, Balogh Béla, Kaposvári Gyula, Csalog Zsolt és Stanczik Ilona életútját összegző új régészeti állandó kiállítást.

Hartai Gergely

Bárki megtekinthette az intézmény új régészeti állandó kiállítását

Fotó: Mészáros János

Az esemény nyitányán dr. Horváth László múzeumigazgató méltatta a Magyar Géniusz Program segítségével életre hívott mustrát. Szavai szerint a mostani tárlat várhatóan évtizedekig meghatározza majd a hozzájuk érkező látogatók első benyomásait.

– Az előző régészeti kiállításunk eszköztára már elavult, az 1990-es évek közepén berendezett tárlat nélkülözte a számítástechnika vívmányait, nem voltak okoseszközök sem a helyszínen. Éveken át sikerrel próbálkoztunk azonban új fejlesztésekkel. Bejárót építettünk, múzeumi boltot alakítottunk ki, és új jegypénztár is létesült, ám mint egy falat kenyér, úgy hiányzott nekünk, hogy egy nagy alapterületű régészeti kiállítást valósítsunk meg – avatott be a kiállítás hátterébe az igazgató.

Ezt követően Szende László a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi Főosztályának főosztályvezetője kapott szót, aki az öt neves jászkunsági régész munkásságára irányította a figyelmet. Hangsúlyozta, Hild Viktor, Balogh Béla, Kaposvári Gyula, Csalog Zsolt és Stanczik Ilona kiemelkedő szerepet töltöttek be Jász-Nagykun-Szolnok vármegye régészetében. 

Mindegyikükben közös volt a szakma szeretete, a múlt feltétel nélküli tisztelete és a precizitás. A most nyíló mustra tisztelettel adózik személyüknek és munkásságuknak. Az öt régész nem a saját dicsőségét kereste, hanem a vármegyéét, a helyi közösségekét 

– fogalmazott Szende László.

A rendezvény szónokaként lépett a pódiumhoz a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének titkára is. Dr. Végh Katalin arról számolt be, hogy egyesületi tevékenységük aktív résztvevője a Damjanich János Múzeum. 

 

A Magyar Géniusz Program meglehetősen sokrétű, sokkal több, mint kiállítások szervezése és kutatások indítása. Célunk a „Kárpát-medencei múzeumok brand” kialakítása és a kormányzat vidékfejlesztési céljaihoz való kapcsolódás. A program a magyar tehetségeket és hősöket a múzeum eszközeivel állítja a figyelem fókuszába, ahogyan azt a szolnoki kollégák is tették 

– részletezte.

Dr. Végh Katalin mondandója végén gratulált a múzeum kollégáinak a magas szintű szakmai munkájukért, s azért, hogy korszerű, alapos és informatív mustra született, mely méltó a város szellemiségéhez.

A kiállítást végül az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézetének igazgatója nyitotta meg. Dr. Kulcsár Gabriella beszédében elmondta: ha belépünk egy kiállításba, általában rendelkezünk némi alaptudással róla. Amikor végighaladunk benne, érzelmi kötődést szerzünk. Onnan kilépve pedig eldől bennünk a látottak sorsa. 

– Mit adott számunkra a tárlat? Elindulnak-e bennünk újabb kérdések? Mondjuk-e azt a környezetünknek és a közösségi médián keresztül a nagyvilágnak, hogy érdemes elmenni Szolnokra, mert amit a kiállításban látunk, azzal többek lehetünk... – összegezte gondolatait a szakember. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!