Ez a lédús, zamatos gyümölcs kéz a kézben jár az évszakkal, így el sem tudjuk képzelni a nyarakat nélküle. Mivel víztartalma nagyon magas, több mint 80%, így nagyon alacsony a kalóriatartalma, vagyis a nyári fogyókúrák és méregtelenítések idején egyenesen remek választás. Átmossa, megtisztítja a szervezetet, az emésztőrendszert és rengeteg féle-fajta módon variálható, hogy soha ne unjunk meg. Mutatunk is néhány ötletet, hogy mit készíthetsz görögdinnyéből.
Fetás görögdinnye saláta
Hozzávalók: 1 db kb. 3-4 kilós görögdinnye, 35 dkg feta sajt, 2 közepes fej lilahagyma, egy marék apróra vágott mentalevél/ bazsalikom, frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
A dinnyét kockázd fel, szedd ki a magját, amit akár később megpirítva fel is használhatsz a salátába. A feta sajtot is kockázd, a lilahagymát karikázd, majd egy mély tálba kezd rétegezni tetszőleges sorrendbe a hozzávalókat. A rétegek közé mehetnek a fűszernövények és a bors. Kicsit kavarj rajta és mehet a hűtőbe. Ha felturbóznád, tehetsz bele füstölt sonkakockákat is.
Grillezett húsok mellé jól passzol, de ha nagyot villantanál egy kerti parti alkalmából, a görögdinnye héjába töltsd vissza a hozzávalókat és úgy szervírozd. A hatás garantáltan nem marad el.
Pezsgős görögdinnye sorbet
Hozzávalók: 60 dkg görögdinnyehús mag nélkül, 2 dl pezsgő /félszáraz, száraz ízlés szerint /1 citrom leve, 1 citrom finomra reszelt héja,4 evőkanál méz
Elkészítés:
Naná, hogy egy jó kis édesség sem maradhat ki a sorból, ami tulajdonképpen egy jéghideg turmix. A dinnyét tedd turmixgépbe és turmixold sima állagúra. Add hozzá a többi hozzávalót és keverd jól össze. A keveréket tedd egy műanyag dobozba, és mehet a
mélyhűtőbe. Ha megfagyott, már tálalhatod is. Adagoláskor ehhez is tehetsz mentalevelet, de akár egy szelet lime-ot is.
Hűsítő görögdinnyeleves
Hozzávalók: 1 kg görögdinnye húsa (mag nélkül), 10 dkg méz, 0,5 dl száraz vörösbor, 1 citrom, friss mentalevelek
A görögdinnye kockákat tedd turmixgépbe és pépesítsd. Miután ezzel elkészültél, egy lábasba öntsd át a dinnyelét, kezdd el melegíteni, keverd hozzá a mézet, facsarj bele némi citromlevet és mehet bele a bor és a menta is. Ne izgulj, az alkohol elpárolog majd belőle. Ha kész, hagyd lobbanni kettőt, és mehet is a hűtőbe. Ha leves helyett egyszerűbbre vágysz, érdemes kipróbálni a görögdinnye üdítőt is!
Grillezett görögdinnye
Hozzávalók: 1 normál méretű görögdinnye, ¼ bögre cukor, 1 evőkanál reszelt lime héja, ½ tk. pirospaprika pehely, lime szeletek a tálaláshoz
Fogadjunk, hogy erre aztán végképp nem gondoltál! Nem, nem mi találtuk ki, hanem ez egy jól bevált recept, amit idén nyáron neked is muszáj lesz kipróbálni. A dinnyét vágd fel 1 cm vastag szeletekre. Egy kis tálban keverd össze a cukrot, a lime héját és a paprikát. Szórd meg vele a dinnyeszeleteket. 2-3 percig grillezd a dinnyeszeletek mindkét oldalát. Tálald lime-szeletekkel, szórd meg morzsolt feta sajttal, vagy löttyints rá egy kis görög joghurtot. Ha csak egy új görögdinnyés receptet próbálsz ki idén nyáron, az mindenképp ez legyen!