Szoljon Insta

2023.06.21. 11:25

Lélegzetelállító fotókon örökítettük meg a tiszavirágzást a rákóczifalvi csónakkikötőnél

Több százezer kérész bukkant fel a napokban a Tisza jászkunsági szakasza felett a naplemente óráiban. A tapasztalatok szerint a folyó városon kívüli szakaszain látványosabb a násztánc, de Szolnokon is sokan figyelték a páratlan természeti jelenséget a partokról.

P. Pusztai Nóra

A rövid életű kérészek naplementekor bújnak elő

Fotó: Mészáros János

Szemet gyönyörködtető az apró állatok násztánca, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei szakaszon is virágzik a Tisza. A rövid életű kérészek naplementekor bújnak elő, életük alig néhány órán át tart, aranybarnás testük viszont megfesti a szőke folyó felszínét. Tálas László, a tiszavirágzást figyelő túrák szervezője úgy becsüli, háromszáz-ötszáz ezer példány repült kedden este az tiszainokai, tiszakürti szakaszon.

– Közepesnek mondható ez a rajzás, volt már gyengébb, meg intenzívebb is. Az utolsó igazán jelentős egyedszám 2014-ben volt, de az idei is nagyobbnak mondható a tavalyinál. Úgy tűnik a populáció szaporodóban van – magyarázta a szakember.

A rovarvilágra a klímaváltozás mellett az emberi tényezők is hatással vannak, arról nem is beszélve, hogy a kérészek három éven át növekednek az agyagos földben. Amint a nőstény a lárvabőrből kibújik, a hímek körbeveszik, erről az alakzatról kapta a jelenség a tiszavirágzás nevet. A megtermékenyített petesejtek a vízre hullanak, majd beásódnak a talajba, hogy ott fejlődésnek induljanak.

A megfigyelések szerint a tiszavirágzás a folyó déli szakaszán kezdődik és úgy halad felfelé, a napokban várhatóan még lencsevégre kaphatunk néhány példányt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában