Szoljon Insta

2023.10.14. 06:55

Elképesztő kollekció: száznál is több veterán motort rejt a lelkes gyűjtő tiszajenői raktára – galériával

A kétkerekű veterán gépek úgy néznek ki, mintha most gördültek volna le a gyártósorról, látszik, hogy gazdájuk vigyáz rájuk. Ráadásul Péli Tibor mindegyik példánya működőképes!

Kovács Berta

Lassan kinövi jelenlegi helyét Péli Tibor különleges motorgyűjteménye

Fotó: Mészáros János

Nem kevesebb mint százhuszonnyolc(!) veterán motor sorakozik Tibor saját kiállítóhelyén, melyet az egyik októberi hétvégén a nagyközönség számára is megnyitott. Persze a gyűjtemény darabszáma nem végleges, folyamatosan bővül, és nem is szólva azokról a gépekről, melyek felújítását épp most végzik, így mondhatni „félkész” állapotban leledzenek...

– Gyerekkoromban apukámnak volt három motorja, két MZ és egy Pannónia. Innen indult a motorokhoz való vonzódásom. A Pannónia megvan a mai napig is – árulta el Tibor. – Aztán szedtük össze a tanyákról, padlásokról, apu régi ismeretségi köréből, motoros cimboráktól. Akkor még más világ volt, a tanyákon sokan jártak motorral. Persze rengeteg időt kellett fordítani a felújításokra, alkatrészek beszerzésére.

2006-ban költözött a gyűjtemény a jelenlegi helyére, ez jelentős választóvonal volt a gyűjtögetésben. Tibor ekkor döntötte el, hogy innentől kimondottan a magyar motorokra összpontosít, bár a gyűjteményében már sorakoztak a környező európai országok különféle gyártmányai is.

– Az volt a célom, hogy a hazai motorgyártást be tudjam mutatni, és úgy vélem, ez kilencven százalékban sikerült is – mondta Tibor. – Sok olyan export-típusom is van, amit a Amerikából, Svédországból, a régi Jugoszlávia területéről kellett visszahozni, itthon ugyanis nem árusították őket. A prototípus Csepel és Pannónia motorok pedig soha nem kerültek kereskedelmi forgalomba. Új Csepel típust például postásoknak adtak ki tesztelésre, de a gép nem vált be, így nem kezdték meg a gyártását. Ebből az egyetlen darab nálam található az országban. Csepelből lényegében teljes a gyűjtemény, legfeljebb más színkombinációkat találhatunk – árulta el a gyűjtő.

Mint megtudtuk, a gyűjtemény darabjait nem is volt olyan nehéz felkutatni, az interneten szinte belefutottak a hirdetésekbe. A hazahozataluk viszont kihívást jelentett. A szerzemények nem egyszer hónapokig úton voltak, ami tetemes postaköltséggel terhelte meg a beszerzései árat.

Arra is kíváncsiak voltunk, vajon Tibor melyik retró gépcsodát tartja a legkülönlegesebbnek.

– Az 1950-ben készült ikerdugós Csepeleket! – jelentette ki. – Ebből a típusból összesen 900 darabot gyártottak. Új fejlesztés volt, de elődjeinél sokkal kevésbé bizonyult strapabírónak, így hamar ki is vonták őket a forgalomból. Korának formavilágától viszont látványosan eltért, ezért is értékesek számomra ezek a darabok.

A kétkerekű veterán gépek úgy néznek ki, mintha most gördültek volna le a gyártósorról, látszik, hogy gazdájuk vigyáz rájuk. Mindegyik példány működőképes is, kiállításokon Tibor tesz is velük pár kört bemutató gyanánt.

Ezek után ki gondolná, hogy a kétkerekűek szerelmese nem is szeret motorozni? Inkább autóval közlekedik, hobbiként pedig off-road versenyekre jár.

A motoroknál a gyűjtés, a kutatómunka, az utánajárás, a szétszedés, a felújítás az izgalmas! Karosszérialakatos a szakmám, így sok munkát saját kezűleg megcsinálok, de van autószerelő féltestvérem, így kapok segítséget családon belülről. Sajnos az öreg szakemberek kihalnak, a fiatalabbak pedig nem értenek a régi gépekhez...

– mutatott rá a nehézségekre.

A gyűjtemény viszont már kinövi a helyét, most is szűkösen sorakoznak a gépek.

– Akár költözéssel, akár bővítéssel, de mindenképp szeretnék nagyobb helyet, ahol be tudom mutatni a motorokat – hangsúlyozta Péli Tibor. – A múltkori próbaképpen rendezett nyílt napon engem is meglepett az érdeklődés. Néhány helyire számítottam csupán, de folyamatosan jöttek a látogatók, más vidékekről is. Úgy vélem, érdemes idén még egy nyíl napot betervezni...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában