Jászkunság

2023.10.30. 09:00

Látványos töklámpások, nem mindennapi telefonhívás – ezek voltak az elmúlt hét legolvasottabb hírei

Raktárcsarnokot avatott Szolnokon a Miniszterelnökséget vezető miniszter, közösen emlékeztek az izraeli áldozatokra Szolnokon – többek között ezek is szerepeltek az elmúlt hét legolvasottabb hírei között.

Szoljon.hu

Érdekes töklámpásokat faragtak

Fotó: Mészáros János

1. Kétségbeesett telefonáló hívta a szolnoki múzeum régészét, hogy valami „lóg ki a Tiszából"

Éppen húsz éve, augusztus végén hívták a telefonhoz dr. Kertész Róbertet, a szolnoki Damjanich János Múzeum régész-történészét, hogy a Zagyva-torkolatnál „valami lóg ki a Tiszából”. Mint a feltárások során kiderült, az oszmán hódítók által 461 éve építtetett híd maradványai bukkantak a felszínre az alacsony vízállásnak köszönhetően.

Kertész Róbert
Fotó: Nagy Balázs

2. A Jászkunságból is egyre több bejelentés érkezik a meghökkentő tartalmú sms-ekről

Az elmúlt időszakban egyre több bejelentés érkezett a Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányságra ál telefonhívásokról és be nem fizetett szabálysértési bírságról szóló tájékoztató SMS-ekről. Mint kiderült, az adathalász csalók valótlan befizetés kezdeményezésével, a rendőrség nevével visszaélve próbálnak meg jogtalanul megszerezni személyes- és bankkártya adatokat.

3. Meglepetés vár azokra, akiknek a háza a beszínezett területen van a Jászkunság térképén

Az utóbbi időszakban gyakran hallani a fúrott kutak engedélyeztetésével kapcsolatos információkat. Legutóbb egy vízkészletvédelmi országtérképet hoztak nyilvánosságra, amelyen nyomon követhető, hogy mely víznyerő helyekre nem vonatkozik az engedélymentesség. Akár egy utcán belül is különbségek lehetnek.

A szolnoki Szick András a társasház udvarát és fáit a fúrt kútról öntözi
Fotó: Mészáros János

4. Százhuszonöt töklámpás sejtelmes fénye ragyogta be a szolnoki iskola udvarát

Lassan már tíz éve, hogy különleges töklámpásokat faragnak a szolnoki Kodály Zoltán Ének Zenei Általános Iskolába és Néptánc Alapfokú Művészeti Iskolába növendékei és családtagjaik. Idén 125 alkotás készült.

5. „Haljon meg a lovam, ha nem engedek az árból!" - mindent bevetnek az árusok a szolnoki lengyel piacon

Átalakult, de még őriz valamit egykori hangulatából a szolnoki lengyel piac. Ha keresünk, ma is találunk szinte bármit, kérdés: tudunk, vagy akarunk-e fizetni az árukért. A piacon persze nem csak használt árut lehet vásárolni. Sorakoznak vadiúj termékek is az árusok pultjain, ezek leginkább élelmiszerek, tisztítószerek, háztartási cikkek. 

A szolnoki lengyel piac a reggel 7 órai nyitáskor, 2023. október 21-én
Fotó: A szerző felvétele

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában