Szoljon Insta

2024.02.14. 13:55

Kosaraztak, dartsoztak és táncra is perdültek a szépkorúak Szolnokon – videóval, galériával

A mozgékonyság kortalan, ezt pedig Szolnokon, a Szépkorúak szerdája elnevezésű, elsősorban idősek testmozgását népszerűsítő sportfesztiválon be is bizonyították.

Rózsa Róbert

Megtelt szerdán a Szolnoki Városi Sportcsarnok, ahol a Szépkorúak szerdája nevű programon több mint 1500-an vettek részt

Fotó: Mészáros János

Három büntető, három kosár! Ez még a Szolnoki Olajbányász játékosainak is becsületére válna, de ezúttal nem az övék volt az érdem. A Szolnoki Városi Sportcsarnok parkettjének – egyik – ördöge szerdán a 65 éves Bede Istvánné volt. Ő aznap szépen odaállt a palánk elé, és egymás után mindhárom dobását a gyűrűbe küldte.

– Formában vagyok! Tavaly és tavalyelőtt is részt vettem ezen a fesztiválon, akkor Budapesten, és ott is voltak ilyen gyakorlatok. Engem ösztönöz, hogy megtudjam: vajon mit tudok, szeretem magam megméretni különféle feladatokban. És most sikerélményben is volt részem! – mondta érdeklődésünkre a nem hétköznapi labdaügyességgel megáldott asszony. Hogy miért vett részt többedjére a Szépkorúak Sportfesztiváljához kötődő rendezvényen, arra is „csuklóból dobta” a választ:

Teszek annyit az egészségemért, hogy mozgok. Emellett szeretek társaságban lenni. Így tudjuk egymást ösztönözni, kapcsolatokat tudunk kialakítani

– fogalmazott.

Jó kondiban van Poráczki András is. Ő Emődről érkezett Szolnokra, és 180 kilométert utazott, hogy mindezt bizonyítsa. Nem hiába tette, ottjártunkkor egymás után dobálta helyére a karikákat a célba dobó feladatnál.

– Én mindennap mozgok, nagyon szeretem. Ameddig bírom, addig csinálom is. Ebben a korban ez egy gyógyszer. Ha az ember elengedi magát, az izmok elernyednek. Ha viszont dolgoztatom őket, sokkal jobb – vallja a férfi, aki szavai szerint most „lépett be a hetesek klubjába”.

Az „egyéni” indulók mellett többen is voltak, akik csapatban érkeztek a Tiszaligetbe. Mint Horváth Attiláné, a Vasutas Cukorbetegek Klub vezetője a helyszínen kérdésünkre elmondta, a cukorbetegeknek nagyon fontos a mozgás, ezért ha van hasonló esemény a városban, ahhoz mindig csatlakoznak. Így a szerdai tornára közülük tizenhatan is jelentkeztek.

És még rengetegen rajtuk kívül. Olyannyira, hogy a szervezők szerint majdnem kicsinek bizonyult a Szolnoki Városi Sportcsarnok – pedig koncertektől kezdve a sporteseményekig adott már otthont a csarnok egy s más nagy rendezvénynek.

– Előzetesen 1500-an jelentkeztek, de a helyszínen még százötven-kétszázan regisztráltak – mondta el Ribár Zsuzsanna, a Szolnoki Sportcentrum szervezési csoportvezetője. – Ez egy egyedülálló rendezvény, amelyet a Magyar Szabadidősport Szövetség és a Szolnoki Sportcentrum közösen szervezett. Ugyan országosan több éve rendezik már, de úgy gondoltuk, megpróbáljuk egy kicsit a határokat feszegetni, ezért a téli időszakban, Szolnokon, zárt térben is megcsináltuk – fejtette ki Ribár Zsuzsanna. Ő és munkatársai, a szövetséggel karöltve ezért harmincöt mozgásformát eszeltek ki, amelyekben labdás, ügyességi, koordinációs és reflexfeladatok éppúgy szerepeltek, mint torna, jóga vagy tánc.

– Három korcsoportban lehetett regisztrálni, 65 év alatti, 65-75 közötti, 75 feletti korosztályban. Mindenki kapott egy feladatlapot, mellyel végig kellett menni az állomásokon, az elvégzett gyakorlatokat pedig lepecsételték a papíron – mondta Ribár Zsuzsanna. Hozzátette, remélik, ezáltal is népszerűsíteni tudják a sportot, hiszen idősebb korban is nagy szükség van a mozgásra.

Szolnokon indult a roadshow

– Történelmi pillanat a mai a Magyar Szabadidősport Szövetség életében. Eddig Budapesten vagy Pest vármegyében rendeztük a Szépkorúak Sportfesztiválját, ám idén úgy döntöttünk, hogy minden megyeszékhelyre elvisszük a programot. Ezt pedig Szolnokon kezdtük el – mondta a rendezvény szerdai megnyitóján Czene Attila, a szövetség elnöke. – Tíz éve vezetem a szövetséget, és tapasztalatból is tudom, hogy nehéz rávennie magát az embernek, hogy a szabadidejét mozgással töltse, ezért elismerés jár azoknak, akik ezt megteszik – mondta az elnök.

A mozgás életforma, különösen idősebb korban – jelentette ki Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere. A városvezető emlékeztetett, már gyerekkorban rá kell szoktatni az embereket a mozgásra, Szolnokon pedig ehhez sportiskolák, és minőségi sportoktatás is rendelkezésre áll.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában