Szoljon Insta

2024.02.02. 15:18

„Megbundázták” az eredményt? Így látta meg az árnyékát a berényi állatkert medvéje – galériával

Csak reménykedhetünk, hogy közeleg a megújuló életet hozó tavasz, a pénteki medveles ugyanis nem hozott „tiszta eredményt” Jászberényben.

Illés Anita

Macika, a jászberényi állatkert barnamedvéje árnyékára fittyet hányva, boldogan falta fel a macicsemegét

Fotó: Pesti József

Gyerekzsivajtól volt hangos péntek délelőtt a Jászberényi Állat- és Növénykert, ahol Macika kifutójánál különleges eseményre, időjóslásra gyűltek össze a helyi óvodások. 

A népi hiedelem szerint, február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján a medve előbújik a barlangjából és ha meglátja az árnyékát, akkor visszabújik a vackába, mert hosszú lesz a tél. Ha viszont borús idő fogadja, kint marad, ezzel jelezve, hogy hamarosan érkezik a tavasz. A medvekifutónál a gyerekek kíváncsian fürkészték a napsütéses időben cammogó Macikát. Az állatkert 25 éves barnamedve hölgye valószínűleg meglátta az árnyékát, de esze ágában sem volt visszavonulni téli kuckójába. Talán a látogatók és a gondozók által előkészített édes-mézes lakoma befolyásolta a termetes medve jóslási képességét, s árnyékával mit sem törődve, boldogan falta fel a csemegét...

Mindezek alapján, csak találgatni tudunk, hogy milyen idő várható. Az, hogy Macika mégsem vonult vissza, reményt adhat számunkra, hogy közeleg a fényt, a megújuló életet hozó tavasz. Február 3-án, szombaton a pingvinséta után ismét lesz medveles a berényi állatkertben. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában