Szoljon Insta

2023.08.13. 19:55

Karneváli hangulat: több száz hagyományőrző vonult fel Jászberényben – videóval

Ezrek látogattak el a harmincegyedik alkalommal megrendezett Csángó Fesztiválra, melynek egyik leglátványosabb programeleme a szombati táncforgatag volt. Muzsikaszó kíséretében közel hatszáz hagyományőrző vonult fel a város főterén. A hazánkban egyedülálló folklórfesztiválon számos kárpát-medencei népi együttes, hagyományőrző csoport mutatkozott be az elmúlt napokban.

Illés Anita

Több száz táncos, muzsikus vonult fel a Táncforgatagban Jászberény főterén

Fotó: Pesti József

Gólyalábasok felvezetésével karneváli hangulatban több száz viseletbe öltözött táncos, muzsikus hömpölygött végig Jászberény főterén szombaton délután. Óriási tömeg gyűlt össze a táncforgatagra, ezrek köszöntötték tapssal a hagyományőrzőket.

– Fantasztikus a hangulat. Örülök, hogy részese lehetek az élménynek – mondta mosolyogva Gábor Erzsébet, akivel a felvonulást követően beszélgettünk.

– Gyimesfelsőlokról érkeztem. Hagyományőrző csoportunk az elmúlt években már többször fellépett a Csángó Fesztiválon, de én még most vagyok is először. Felejthetetlen élményekkel gazdagodtam. A Gyimesben ma is jelen vannak a népi hagyományok, melyek számomra éltető erőt jelentenek. Fontosnak tartom, hogy a néptánc, a népzene szeretetét átadjuk a fiataloknak – fűzte hozzá. 

A nagyecsedi Murguly Lajost már többszörösen visszatérő vendégként köszöntötték a rendezvényen. 

Jó a hangulat, remek a társaság. A Csángó Fesztiválon minden búját, baját elfelejti az ember. A néptánc és a népzene világában nőttem fel, s a hagyományokért élek, amíg a jó Isten engedi 

– fogalmazott a 74 esztendős Lajos bácsi. A budapesti Szabó Béla és családja látogatóként vett részt a kavalkádon. 

– Jászsági barátink hívtak meg a rendezvényre, ami úgy gondolom, hogy minden korosztálynak tartalmas kikapcsolódási lehetőséget kínál. A szórakozáson túl természetesen rengeteg új ismerettel gazdagodtunk. Érdekes volt a Csángó Falu, melynek kiállításán bepillanthattunk a csángó kultúra sokszínű világába – osztotta meg tapasztalatait a családfő, s már indultak is tovább a színpad irányába, ahol egymást követték az előadások. 

Közben rengetegen látogattak el a népművészeti vásárba, a Csángó Faluba, de az Ízek utcája, az Aprók Udvara is sokakat vonzott. A hagyományoknak megfelelően szombaton délután fogadást rendeztek a Csángó Fesztivál résztvevőinek a polgármesteri hivatal dísztermében. A szervezők ajándékcsomagokat adtak át a hagyományőrző csoportok képviselőinek, majd Budai Lóránt polgármester mondott pohárköszöntőt.

 

Generációk ünnepelték együtt a hagyományokat

A Táncforgatag mellett a nap folyamán kiemelt program volt a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei együttesek gálaműsora, a Táncról táncra és a Táncpanoráma című gála, melyet Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára nyitott meg. - Szétnézve a csillogó szempárok és mosolygó arcok között, megcsodálva a ruhák sokszínűségét, egyediségét az ember első kézből tapasztalhatja meg, milyen sokat ad a lelkünknek hagyományaink ápolása, népművészetünk gyakorlása. Közösséget tart össze korosztálytól függetlenül. A tánc nyelvén vall a magyarság érzéseiről, kulturális kötődéséről. 

A Csángó Fesztivál lehetőséget ad generációk találkozására, együttműködésére, közös értékteremtésére, a magyarság kultúrájának fennmaradására - fogalmazott a helyettes államtitkár. Az esten Szűcs Gábor, fesztiváligazgató a szervezők nevében köszönetet mondott a minisztérium támogatásáért.

 

A Kárpát-medence értékeit vonultatták fel

A Csángó Fesztivál célja a kezdetektől változatlan, felhívni a figyelmet az anyanemzettől évszázadok óta elszigetelten élő moldvai és gyimesi csángó magyarság sorsára, valamint minél szélesebb körben megismertetni a határainkon innen és túli autentikus magyar és európai népművészeti értékeket. A Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes hat napon át több mint hatszáz fellépővel várta a Jászság fővárosába látogatókat. 

A Kárpát-medence népművészetének gazdag kincsestárát felvonultatva moldvai és gyimesi csángó, erdélyi, felvidéki és vajdasági hagyományőrzők, Magyarországon élő kisebbségi tánccsoportok, népzenészek, hazai neves táncegyüttesek és zenekarok mutatkoztak be az elmúlt napokban.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!