KOSÁRLABDA

2019.02.13. 11:24

Bravúros továbbjutást vitt véghez az U18-as csapat

A Szolnoki Kosárlabda Akadémia U18-as csapata a European Youth Basketball League (EYBL) kilenctagú csoportjában a második helyen végezve bejutott a pécsi konferenciadöntőbe. Honti Viktor tanítványai két évvel idősebb cseh, román, észt és szerb együttest legyőzve érték el ezt a páratlan sikert hazai közönség előtt.

Szöllősi Péter

A szolnokiaknak az sem jelentett gondot, hogy idősebb ellenfelekkel kellett megküzdeniük.

Fotó: Fodor Orsolya

Szeptemberben Kolozsváron kezdődtek meg az EYBL közép-kelet-európai divíziójának küzdelmei. Ekkor a Szolnoki KA két győzelmet és két vereséget könyvelhetett el, és a szolnoki, második, egyben utolsó kör előtt már tudni lehetett, hogy a továbbjutás érdekében minden meccset meg kell nyerniük Várbíró Gergőéknek.

– Annak ellenére, hogy ez az U20-as korosztálynak szervezett megmérettetés, mi U18-as csapattal vágtunk neki a sorozatnak – kezdte beszámolóját Honti Viktor vezetőedző.

– Alapvetően gyorsabbak, fizikálisan erősebbek, magasabbak voltak az ellenfeleink. Az előzetes erőviszonyok alapján úgy gondoltam, hogy az első két mérkőzésen vérmesebb reményeink lehetnek a győzelemre. Mindkét derbin extra teljesítményt hoztak a srácok.

– A cseh Orli Prostejov (98–88) és a román Cluj-Napoca (94–73) elleni sikert követően a Keila elleni harmadik összecsapáson (88–80) dőlt el a továbbjutás, ahol egészen szenzációsan játszottak a fiúk, és végig domináltak a jó erőkből álló, a kolozsvári tornát veretlenül megnyerő észtek ellen.

– Mind gondolkodásban, mind mozgásban felgyorsultunk olyan szintre, aminek köszönhetően nem tudtak minket lerohanni. A technikai fölényünket érvényesítettük, ráerőltettük az akaratunkat az észtekre.

– A negyedik találkozón a szerb Mladost Zemun (77–57) ellen szerephez jutottak azok a játékosaink is, akik az éles mérkőzéseken kevesebb szerepet kaptak, de ők is remekül megállták a helyüket, és fölényesen győzték le belgrádi riválisukat. Nagyon büszke vagyok a gyerekekre, hogy ezt a sorozatterhelést ilyen remekül bírták, sőt az idősebb ellenfelek fölé nőttek állóképességben, dinamikában, gyorsaságban.

– A csapatnak a nyolcvan százaléka a Széchenyi István Gimnázium tanulója, akik a közelmúltban országos diákolimpiát nyertek, az elmúlt bő két hétben tizenegy tétmérkőzést játszottak.

Honti Viktor arra is kitért, hogy miben látott különbséget a szeptemberi fordulóhoz képest.

– Örömmel tapasztaltam, hogy a kolozsvári tornához viszonyítva rengeteget léptünk előre. Az az esemény a szezon legelején volt, és még nem volt kész a csapatunk. Kolozsváron helyezkedésbeli és időzítési problémák is voltak, ezeket év közben, a sok edzésnek köszönhetően, kijavítottuk. Ezenfelül taktikailag rengeteget fejlődtünk, ezúttal sokkal pontosabban játszottunk, védekezésben határozottabbak voltunk.

A torna legértékesebb játékosának megválasztott Pallai Tamás teljesítményét is értékelte a szakvezető.

– Tamás egy nagyon sokoldalú játékos, aki alapvetően kettes pozícióban játszik, de gyakran az irányító szerepkört is átveszi a játékintelligenciájából adódóan. Roppant fontos láncszeme csapatunknak, de mi nem egyéniségekben gondolkodunk, hanem csapatban. Erre a fantasztikus teljesítményre nem lett volna képes, ha az együttes többi tagja nem dolgozott volna alá.

A szolnokiaknak az sem jelentett gondot, hogy idősebb ellenfelekkel kellett megküzdeniük.
Fotó: Fodor Orsolya

A csapat tagjai: Alcser Dániel, Arabo Abraham, Balla Ádám, Csák Bence, Csomós Kristóf, Csornai Bence, Csornai Csaba, Ficsór Bence, Gilszki Erik, Orbán Bendegúz, Pallai Tamás, Tóth Levente, Várbíró Gergő, Verba Szabolcs.

– A torna megrendezése ezúttal is nagyon jól sikerült – szögezte le Tasnádi Zoltán szakosztályvezető.

– Immáron ötödik alkalommal szerveztük meg az EYBL csoportkörének egyik állomását, az évek során kellő rutint szereztünk ezen a téren, így gördülékeny volt a mostani esemény is. Pozitív visszajelzéseket kaptunk a külföldi kluboktól.

– A továbbjutásnak köszönhetően a divízió döntőjében folytatjuk a küzdelmeket, melyet Pécsett rendeznek, az ellenfelekről egyelőre annyit tudni, hogy az NBA Afrika Akadémia és a velünk továbblépő Nyíregyháza csapata már biztos résztvevő, a többiek kiléte pedig a közeljövőben dől majd el.

Igazi vezér volt

Az észtek elleni sorsdöntő összecsapáson 35 pontot dobó, összességében pedig 27,4 pontot átlagoló Pallai Tamás elmondta, hogy véleménye szerint mind a négy meccsen nagyon jól játszottak.

Ezúttal a betörésekkel, egy-egyezésekkel tudott a legtöbbet segíteni az együttesnek, a pontjai zömét ilyen játékhelyzetekből szerezte. Remek passzokat, elzárásokat kapott a többiektől, így sokkal könnyebb volt kosarakat szereznie, emellett pedig természetesen védekezésben is folyamatosan segítették egymás munkáját.

A torna All Star ötösébe beválasztották Orbán Bendegúzt, míg a szolnoki csapat legjobbjának járó különdíjat Várbíró Gergő vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában