Hallgassa élőben!

Hobo: Circus Hungaricus

Ez az a lemez, amit száz év múlva (valamilyen hanghordozó formában) oda lehet mejd adni az utókornak, ha arra kíváncsiak, milyen is volt a 2000-es első évtizedvég. Ki ne hagyja senki!

Imádtuk a Hobo Blues Bandet a nyolcvanas évek legelején (is). Gimnazistaként ott voltunk minden koncertjén a csapatnak, amikor Szolnokon jártak, kívülről fújtuk a dalaikat. Máig meghatározó élmény a Kopaszkutya című film szolnoki bemutatója, amit az akkori Vörös Csillag(!) moziban tartottak, majd utána a tiszaligeti Sportcsarnokban a dupla Hobo Blues Band és P. Mobil-koncert. Nagyon fontos lemezeket készített a HBB, ami akkoriban a Vadászatban teljesedett ki. Utána is jöttek sorra a lemezek, mind ott sorakozik immár CD alakban a polcomon, de tény, hogy sajnos a kilencvenes évek közepétől már nem ütöttek akkorát a HBB-lemezek (persze szigorúan véve csak önmagukhoz mérten, más csapatok boldogak lettek volna még ilyen anyagokkal is!), kivéve talán a legutóbbi Senkifalvát. Hobo maga is eltévedt, mintha nem inspirálta volna túlságosan ez a kifordult világ, s inkább a párkapcsolati (nő-férfi viszonya) témákra helyezte a hangsúlyt. Az I Love You Budapest szóló CD-je ettől függetlenül szerintem nagyon figyelemre méltó volt, ma is szívesen hallgatom. És akkor most, egy tavaly év végi nagyon sikeres Papp László sportcsarnokbeli koncert és a Vadászat lemez újrafeldolgozása után, a csapatát szélnek eresztve, előállt egy olyan művel, amit majd kézről kézre kell adni az utánunk jövőknek.

A Circus Hungaricus lemeznek már a borítója sem valami szívmelengető. A kibelezett madárijesztővel, az elszáradt napraforgótáblával, a lehajtott fejű növényekkel, a háttérben a fakó piros-fehér-zöld csíkos cirkuszsátorral (Hobo egyik kedvenc terepével, a bohócokkal és a bolondok személyével együtt, hogy a csavargókat már ne is említsem), amely maga lenne a Circus Hungaricus, no és a sötét tónusú égbolttal, a vihar előtti „csenddel” — több mint baljóslatú kép (Juhász Balázst dicséri a művészi kivitelezés). És ehhez igazodva maga a korong sem tartogat számunkra túl sok vidámságot. Sőt! Végighallgatva a CD-t, az anyag katarzist hoz, feloldozás nélkül, felkavar, időnként megijeszt, máshol simogatja a lelket, elgondolkodtat, odafigyelésre késztet (sokszor hallgatok úgy zenét, hogy közben még olvasok is — no ezt Hobo-, illetve HBB-lemezzel sosem tehetem meg, mert oda KELL figyelni a szövegekre, a mondanivalóra), tükröt tart elénk és megrettent: ilyen korban élünk tényleg? Egy sötét, lelketlen, értékvesztett, a politika által szétszakított, az értékek átadására oda nem figyelő, gyáva, elaljasult, mindenkit kifigurázó korban? Hát minden remény elveszett? Amiről például a Késő van már című tétel szól a lemezen? Vagy a szemfényvesztőké lett minden? Amiről a Cipolla lovagban szól hozzánk Hobo? Az üres és kilúgozott tévésorozatoké? Amiről a Sorozatlövő nagyon találó dalában esik szó? Ki kel itt fel a ránk kényszerített mocsokból, és veszi át a stafétát a fiatalok közül? Bolond lett a bölcsből, szól a címe a „dalnak”, mert itt már odavan minden ebben a kifordult világban, a hit, a meggyőződés, csak Madárijesztők vagyunk, akik még örülnek, hogy élnek. Nagy vihar jön, énekli Hobo, figyelmeztet a csavargó és legtöbb sorával, dalával a lemez.
 
Megnyugvást csak itt-ott lelünk, mint a például Az oroszlánszelídítő vallomása a balerinának című gyönyörűséges dalban, ahol azért a remény is felbukkan, vagy ott van a Vén marhák, azon zenészek, akiket már leintenek a fiatalok, hogy ugyan mit akarnak még: nos, semmi egyebet, csak játszani még, mert ezt tették egész életükben, több-kevesebb sikerrel. Ez a dal egyébként egyben alcíme szerint tisztelet a Led Zeppelinnek, és valóban, egy kis Kashmir-dallamot kapunk is a szám közepén. A CD egyébként a Circus Europa című számmal indul (miközben visszanyúl kezdő dallamában és szövegében a Közép-európai Hobo Blues 2. című számhoz, a nyolcvanas évek legelejére), hiszen ott vagyunk már, Európában, annak is az uniójában, de mégsem érezzük magunk jól: mindenkinek valami fontos poszt jutott, nekünk, magyaroknak csak a vécés néni szerepe. A CD utolsó előtti számában pedig a Circus Hungaricusba jutunk el (el Európából?, kérdezhetnénk), ahol hol az Örömóda szól (az EU himnusza), hol a Himnusz, mikor éppen melyikre van szükség. Azért a zárótétel, a Kisember a maga kiszolgáltatottságával, lenézettségével, alázatával, pénztelenségével megmutatja, hogy Hobo mint mindig, kinek a pártján is áll… És még emeljünk ki egy dalt a 15 közül (bár mindegyik egy-egy csodálatos darab), A bolondok hajóját, amelyben Hobo lemezen először duettet énekel egy énekesnővel, aki nem más, mint Rúzsa Magdi. Egybeér, összesimul a hangjuk, mintha nem is először tennék ezt — és teszik közösen a lemez egyik legjobb felvételévé a dalt.
 
A súlyos mondanivalóhoz, a korrajzhoz illően a zenék is telitalálatok. Zeneszerzőként a nagyszerű gitárost, Madarász Gábort, Madit (aki játszott a Mex együttesben, majd Ákos, illetve Rúzsa Magdi kísérőzenekarában, és írt már több filmzenét is) választotta maga mellé Hobo. Nem tudom, hogy csinálta, de Madi kiválóan ráérzett arra, amit ezek a dalok hordoznak, és a zene is átadja ezeket az érzéseket. Bluest alapjában véve szinte nem is találunk a lemezen, vagy csak „metálosított” formában, annál inkább kemény, rockos témákat, zseniális hangszerelésekkel. Nem maradunk persze olyan játékosság nélkül sem, mint a reggea (Sorozatlövő), a Kisember Hobótól talán kissé szokatlan ír-folkos népzenei alapja, vagy a Circus Europa és a Circus Hungarica valódi cirkuszhangulata. Sziporkázó ötletesség, remek szólók, Hobo verseire rászabott, vele egységet alkotó zenék, merész megoldások jellemzik a közös munkát, visznek előre számról számra. Ne felejtsük el persze megemlíteni a közreműködő zenészek névsorát sem Madin kívül: Hoffer Péter dobolt, Kovács Barnabás játszott a basszusgitáron, Sánta Gábor gitározott és vokálozott, Nemes Zoltán pedig a billentyűs hangszereket szólaltatta meg.
 
Hobo 64 éves. Nem mintha ez valamit is számítana nekünk, de lehet, ilyen életkorban már a zenészek döntő része túl van a legfontosabb lemezein, munkáin. És bár igaz, hogy Hobo számtalan fontos anyagot tud felmutatni eddigi pályafutásából (mondhatni, szinte minden albuma, előadóestje, koncertje, könyve az volt), szinte elképesztő, hogy még mindig feljebb tudja emelni maga számára is a lécet. Mert ez az album benne van nemhogy az év, de az elmúlt évtized öt legfontosabb és legjelentősebb lemeze között. Ha meghallgattuk, csak ülünk döbbenten, és újra és újra meg akarjuk hallgatni. Kihagyhatatlan! Neked már megvan?

(Hobo: Circus Hungaricus. Kiadó: EMI)

Sötét, megkopott, vihar előtti táj a Circus Hungaricusé

Számlista:
1. Circus Europa
2. Kéne egy világszám
3. Cipolla lovag
4. Késő van már
5. A sorozatlövő
6. A rock and roll mindenkié
7. Az oroszlánszelídítő vallomása a balerinának
8. Madárijesztő
9. Nagy vihar jön
10. A bolondok hajója
11. Merlin
12. Bolond lett a bölcsből
13. Vén marhák
14. Circus Hungaricus
15. Kisember

Kapcsolódó cikkek:

Hobo Blues Band: Apák rock and rollja

Hobo Blues Band: „Apák rock and rollja” — 30 éves jubileumi koncert DVD

Rozsonits Tamás: Az út vadabb felén (A Hobo Blues Band 30 éve)

Rozsonits: Ezt a könyvet csak én írhatom meg

Hobo Blues Band: Vándor az úton — Morrison-emlékműsor

e-mobi
Országszerte fejlesztik az elektromos autókhoz való töltőhálózatot
Érdekegyeztetés / 11 perce
Idén is számíthatnak béremelésre az állami cégek dolgozói
A Magyar Nemzet úgy tudja, lesz béremelés az állami vállalatoknál. A szakszervezetek a bértárgyalások megkezdését sürgetik.
Gyász
EMLÉKEZÉS JÓZSA ISTVÁNNÉ (született: Szeles Ilona) halálának 5. évfordulójára. "Peregnek a napok, múlhatnak az évek, amíg élek nem feledlek Téged. Szerető férjed.
EMLÉKEZÉS GOMBOS LÁSZLÓ (1949-2007) halálának 14. évfordulójára. Szerető családja Cibakházáról
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik drága édesapám, nagyapánk, dédnagyapánk KREPELKA GÉZA temetésén részt vettek, sírjára virágot helyeztek, gyászunkban osztoztak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és tisztelték, hogy GERE MIHÁLY (volt szakszervezeti megyei titkár) életének 94. évében örökre megpihent. Búcsúztatása 2021. március 12-én 10.00 órakor lesz a szolnoki római katolikus (Kőrösi úti) temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik temetésén megjelennek és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Olyan csend van így nélküled, hogy szinte hallani, amit akartál mondani." (Váci Mihály) Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BERÉNYI LÁSZLÓNÉ (született: Garics Erzsébet) életének 89. évében 2021 február 7-én elhunyt. Búcsúztatása 2021. március 10-én 13.00 órakor lesz a szolnoki római katolikus (Kőrösi úti) temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KUBICSEK MÁRTONNÉ (született: Nyíri Rozália) életének 86. évében örökre megpihent. Búcsúztatása szűk családi körben történik. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SZIRÁKI LAJOS 81 éves korában 2021. március 2-án elhunyt. Búcsúztatása 2021. március 9-én 14.45 órakor lesz a besenyszögi lenti temetőben. A gyászoló család Elízium Kft.
"Drága szeretett Anyukánk Bár tudtuk, hogy meg fog történni Mégsem lehet erre felkészülni. Csak reméljük, hogy Te már készen álltál, Miután elbúcsúztunk és a mennybe szálltál. Istenben te mindig hittél Bennünket is ebben neveltél. Most is ezzel adsz erőt, kitartást nekünk Hidd el, szeretünk és sohasem feledünk." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy BODA ANDRÁSNÉ (született: Dávid Rozália) ecsegfalvai lakos 2021. február 26-án, életének 79. évében elhunyt. Felejthetetlen szerettünk búcsúztatására 2021. március 10-én, szerdán 11.00 órakor kerül sor az ecsegfalvai temetőben. A katolikus vallás szertartása szerint helyezzük végső nyughelyére. Ezt követően a templomban szentmise lesz az elhunyt lelki üdvéért. Drága emléke szívünkben örökké él. A gyászoló család
„Míg éltél, jóságodat két marokkal szórtad, önzetlenül adtál a rossznak és a jónak. Mindig egy célod volt: a családodért élni, ezt a halál tudta csak széttépni. Míg köztünk voltál, mi nagyon szerettünk, hiányzol nekünk, soha nem feledünk.” Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KREPELKA GÉZA életének 89. évében 2021. február 22-én örökre megpihent. Búcsúztatása 2021. március 5-én 14.30 órakor lesz a szolnoki római katolikus (Kőrösi úti) temetőben, polgári szertartás szerint. A gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS GARGYI GYULA halálának 1. évfordulójára. "Megáll egy szív, amely élni vágyott pihen az áldott kéz, mely dolgozni imádott, nélküled szomorú és üres a házunk, és nem hisszük el, hogy már Téged hiába várunk. Fájó szívvel emlékezünk: feleséged és lányod
EMLÉKEZÉS BALLÓK ISTVÁN halálának 3. évfordulójára. "Nem az hal meg akit eltemettek, csak az kit elfeledtek." Feleséged és családja
"Álmodtunk egy öregkort, csodásat és szépet, De a kegyetlen valóság mindent összetépett. Bíztunk az életben, hittünk a gyógyulásban, de legalább a csodában. Csoda volt, hogy éltél, és minket szerettél, Nem haltál meg, csak álmodni mentél" Mély fájdalommal tudatjuk a kedves rokonokkal, ismerősökkel, hogy szeretett, drága édesapánk PAPP FERENC Topa méltósággal viselt, hosszantartó, sok-sok szenvedés után lelke 2021. február 18-án, 67 éves korában megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. március 9-én 10.00 órakor a szolnoki Kőrösi úti temető ravatalozójában lesz. Tisztelettel kérjük részvétüket egy szál virággal fejezzék ki. Emlékét örökre szívünkben őrizzük. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik búcsúztatásán részt vesznek és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Édesanyám, Nagymamám DR. BÓDIS GÁBOR GÁSPÁRNÉ (született: Kántor Katalin) életének 74. évében megpihent. Temetéssel egybekötött búcsúztatójára Szolnokon 2021. március 4-én 14.30 órakor a Kegyelet Kft. búcsúztatótermében kerül sor. (Szolnok, Kőrösi út 1-3) Emléke örökre szívünkben él.
EMLÉKEZÉS SZIGETVÁRI SÁNDORNÉ halálának 2. évfordulóján. "Elvesztettem azt akit annyira szerettem, jó kedvem, nyugalmam vele elvesztettem. Üres már a lakás, nincs ki haza várjon, ezért nem jön éjjel szememre álom." Szerető férjed, Sanyi
EMLÉKEZÉS CZAKÓ JÁNOS (1938-2007) halálának 14. évfordulóján. "...Itt voltál s nem tűnhetsz el többé a szívünkből és a szemünkből..." Szeretteid
Fájdalommal tudatjuk, hogy BODOR SÁNDORNÉ (született: Budai Éva) életének 68. évében csendesen elhunyt. Temetéséről, búcsúztatásáról a család később rendelkezik. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Emlékét örökre őrizzük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy KAIZER IMRÉNÉ (Született: Szilágyi Erzsébet) tragikus hirtelenséggel örökre megpihent. Búcsúztatására 2021. március 1-én 13.00 órakor a jászkiséri temetőben kerül sor. Ezúton köszönjük a temetésen résztvevőknek és az együttérzőknek, hogy fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik drága szerettünk SZAKALI JÓZSEF oktató temetési szertartásán részt vettek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KÜRTÖSI LÁSZLÓNÉ (született: Sós Mária) 85. életévében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása szűk családi körben megtörtént. Emlékét örökre megőrizzük. A gyászoló család
Értesítjük mindazokat, akik ismerték és szerették, hogy DÉKÁNY JÁNOS fuvarozó 2021. február 17-én, 68 évesen súlyos betegségben elhunyt. Temetése 2021. február 24-én 13.00 órakor a kengyeli köztemetőben lesz. Gyászoló család
borzalmas baleset / 18 perce
Tragédiába fulladt hintázás: Háromszor jött vissza a halálból, mielőtt örökre elaludt a 8 éves lány
Beruházás / 22 perce
Szennyvízhálózat kiépítését tervezik a Tiszazugi falvakban
P. Pusztai Nóra
Célkeresztben / 1 órája
Éppen a létfontosságú intézmények lettek a legtöbb veszélynek kitéve
tragédia / 1 órája
Megrázó: túlélte a kétéves kislány a mérgezést, később egy egyszerű rutinbeavatkozásba belehalt
kockázat / 8 órája
Magasabb a Covid-19 miatti halálozási arány, ahol jelentős a túlsúlyosak száma
Rotterdami tenisztorna / 9 órája
Fucsovics könnyed győzelemmel jutott be a döntőbe