Szoljon Insta

2023.08.09. 17:27

Újra szól az Amerikából csodával határos módon hazakerült jászteleki harang – videóval

A megújulás érzése hatja át a jászteleki római katolikus egyházközség életét. Tavaly a kalandos úton hazatért világhírű harang erősítette a híveket, a napokban pedig átadták a megszépült plébániát, mely szintén a közösséget szolgálja. Szinte az utolsó pillanatban sikerült megmenteni az egyházi épületet az összedőléstől. Örömhír az is, hogy a Szent Márton templomban újra szól az Amerikában előkerült ellopott harang.

Illés Anita

Hazatérése után először szólalt meg szerdán a csodaharang a templomban

Forrás: Beküldött fotó

Ahogy arról korábban beszámoltunk, tavaly ősszel csodával határos módon visszakerült Jásztelekre a falu határában álló Havas Boldogasszony kápolna több mint két évtizede ellopott, 1937-ben öntött harangja. A hazaszeretet és az összetartozás szimbólumává vált liturgikus eszköz komoly diplomáciai együttműködésnek köszönhetően kalandos úton tért haza Amerikából. 

A világhírű harang újra összehozta a helyieket, felpezsdítette a hitéletet a faluban. Ezt a célt szolgálja a megszépült plébánia is, melyet hagyományosan a Havas Boldogasszony tiszteletére szervezett búcsú és falunap keretében augusztus első vasárnapján adtak át. Az ünnepségre az elszármazottak közül is sokan hazalátogattak, hiszen a megalakulásának 25. évfordulóját ünneplő Jásztelkiek Baráti Körének találkozóját is ekkor tartották. A búcsúi szentmisét követő parókia átadáson Ivanics Balázs, a helyi egyházközség elnöke köszöntötte a jelenlévőket. 

– Örülünk, hogy sikerült megmenteni az összedőléstől az épületet, ami tulajdonképpen a falu kis kastélya. Van még mit tenni, az udvart is rendezni szeretnénk, valamint a melléképület is rossz állapotban van. Bízunk benne, hogy lesz pályázati lehetőség és tovább tudjuk szépíteni a parókiát, illetve annak környezetét – mondta Ivanics Balázs.  

– Előkerült a harang, a plébánia romos épületéből pedig egy kis kastélyt varázsoltak. Mindez azt jelzi, hogy a település egyházközsége jó úton halad. Isten akarata az volt, hogy a harang visszakerüljön Jásztelekre és itt szóljon minden délben az emberek lelkéhez – hangsúlyozta beszédében Pócs János, országgyűlési képviselő. 

A kívül-belül megszépült 1907-ben épült parókiát Ivancsó István, plébános szentelte fel. Az átadó ünnepség végén Fülöp Gábor János művész, költő, a Jásztelkiek Baráti Körének aktív tagja Jézus szenvedéséről szóló saját festményét ajándékozta a plébániának. 

A beruházással kapcsolatban megtudtuk, a Szabadság úton álló épület a Magyar Falu Programban elnyert pályázati támogatásokból több ütemben újult meg. Célja, hogy az évtizedekig lakatlan, kihasználatlan épület a rekonstrukciót követően élettel teljen meg, a közösségek, az irodába látogatók és hittanos gyerekek komfortérzetét szolgálja.

Ivancsó István plébános érdeklődésünkre elmondta, hogy az Amerikából hazatért harangot homokszórással kifényesítették, majd a Szent Márton templom tornyában helyezték el. A harangmestereknek köszönhetően a helyiek nagy örömére szerdán újra megszólalt a csodaharang. Tervek szerint minden nap déli 12 óra előtt egy percig szól majd, délben pedig a megszokott nagy harang hallható három percig.

Kívül-belül megújult a plébánia  

A projekt keretében megvalósult többek között a plébánia teljes homlokzati szigetelése, esztétikus színezése, valamint megújultak a belső helyiségek, napelemeket szereltek fel és részben korszerűsítették a fűtést. A régi tetőhéjazatot megerősítették, hogy megakadályozzák a beázást, így az épület a műemléki környezethez kiválóan illeszkedik. A munkálatokat helyreállító festés egészítette ki. Mindezeken túl a plébánia új padlóburkolatot kapott, valamint új bútorzatot és technikai berendezéseket szereznek be. A megújult terek és új eszközök beszerzése mellett közösségszervező segíti a közösség életét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában