Szoljon Insta

2024.02.12. 17:25

Különleges ízvilág győzött: megtalálták a Jászkunság tortáját! – videóval, galériával

Mézes cseresznye, karamellás alma vagy éppen citromos diótrüffel. A vármegyeháza dísztermében megterített asztalon felsorakoztatott torták tették próbára a zsűri majd a közönség ízlelőbimbóit hétfőn. Idén második alkalommal hirdették meg a Keressük Jász-Nagykun-Szolnok vármegye tortáját! felhívást.

Pakainé Pusztai Nóra

Közel hatvanan jelentkeztek a Keressük Jász-Nagykun-Szolnok vármegye tortáját! felhívásra. A versenyzők hétfőn reggel érkeztek a vármegyeházára, a négytagú zsűri meg is kezdte a munkát. Délután a díszteremben eredményhirdetést tartottak.

Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei közgyűlés elnöke elmondta, immár második alkalommal keresték a vármegye tortáját.

Meglepő ízpárosítások is születtek

– A felvonultatott süteményekben a térség hagyományos értékei mellett a frissesség és kreativitás is megjelent – emelte ki. 

Elhangzott: meglepte a zsűrit az alapanyagok újragondolása, de a versenyzők egy része láthatóan maradandót szeretett volna alkotni. Olykor meglepő ízpárosítások születtek, emellett hagyományos finomságokat is kínáltak a profi és amatőr cukrászok.

Fontos szempont volt a harmónia 

Mautner Zsófi zsűritag, az Alföld Szíve gasztronagykövete, gasztroblogger hangsúlyozta, az értékelés során számos szempontot mérlegeltek, a kritériumok szerinti pontokat táblázatba rendszerezték.

Voltak olyan torták, melyek a tekintetet, mások az ízlelőbimbókat szólították meg. Meghatározó szempont volt a harmónia, az összhang és a felismerhetőség

– foglalta össze.

Zsűritagként Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete elnöke hozzátette, a versennyel a magyar gasztronómia hírnevét öregbítették tovább.

A homoktövistől a szarvasgombáig

Akadtak, akik a piskóta elkészítésénél véreztek el, másoknak a zselé nem sikerült megfelelőre. A térségi alapanyag – így például a szarvasgomba, a homoktövis vagy a sulyom – használata plusz pontot jelentett. Az amatőr és profi, valamint a mentes és a normál kategóriákban hirdették ki a helyezetteket délután, és különdíjakat is átadtak.

A profi mentes kategória győztese a Magiszter Oriens Kft. és Szabó István közös alkotása, a sulyomtorta lett, míg az amatőr mentesek közül Cozombolisné Himer Gréta málnás álomtortáját díjazták. 

Elrugaszkodott a megszokástól

Amatőr normál kategóriában harmincheten indultak, a versenyt idén Bende Andrea Jászok aranya tortája nyerte. A profi normál sütemények közül egyhangú szavazással Perity Róbert Bereki meggyes-paszternákos tortáját emelte ki a zsűri. Ezt a finomságot választották abszolút győztesnek, tehát Jász-Nagykun-Szolnok vármegye tortájának is.

Perity Róbert  elmondta, 12 éves kora óta űzi a mesterséget, családi hagyománya van náluk a cukrász szakmának. Szűkszavúan hozzátette, olyan ízeket próbált választani, ami nem megszokott, és teljesen elrugaszkodik a hétköznapitól. Két éve burgonyával próbálkozott, akkor is siker koronázta kreativitását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában