Kosárlabda

2023.04.26. 11:25

Miért esett ki az Olajbányász a Körmend ellen? – 3 lehetséges ok

Kiváló alapszakasszal a háta mögött, jó előjelekkel várta a Szolnoki Olajbányász a Körmend elleni negyeddöntőt az első osztályú bajnokságban, a vége mégis a rájátszásából való fájó búcsú lett. Ennek három lehetséges okát néztük meg.

Rózsa Róbert

Bojan Szubotics a Szolnoki Olajbányász–Egis Körmend mérkőzésen, 2023 április 12-én. Kérdőjeles szezon

Fotó: Mészáros János

Összetörten, lehorgasztott fejjel rogyott le a székbe Bojan Szubotics, a Szolnoki Olajbányász csapatkapitánya múlt vasárnap együttesének a Körmend elleni ötödik, vereséggel véget érő playoff-negyeddöntős mérkőzése utáni sajtótájékoztatón. Hogy a montenegrói erőcsatár mennyire maga alatt volt, mutatta az is, hogy csapattársa, Jimmy Gavin szerelésében ült be a sajtószobába.

– Ez pályafutásom egyik legnehezebb veresége. Minden tőlünk telhetőt megtettünk, harcoltunk, meg is volt a lehetőségünk, de nekik (a Körmendnek, a szerk.) sikerült kosarat dobniuk, nekünk nem, és ez a vége – utalt az elképesztő izgalmakat hozó, egylabdás ötödik mérkőzésre a kapitány.

– Nehéz bármit is mondani a meccs után. Mindenki nagyon csalódott, keményen dolgoztunk az elmúlt tíz hónapban, úgy vélem, mindenki másnál jobban megérdemeltük volna, hogy az elődöntőben játszunk – jelentette ki a találkozón 19 pontig jutó Szubotics.

Érthető persze, miért érzi így a Tisza-parti piros-feketék vezéralakja, de ettől még tény, hogy a Körmend ott van, míg a Szolnok nincs az NB I.-es elődöntőben.

Az Olajbányász immár zsinórban a második szezonban nem jutott be a legjobb négy közé a rájátszásban. Akárcsak legutóbb, ezúttal is a negyeddöntő volt a végállomás, és a tavalyihoz hasonlóan ezúttal is az alapszakaszban megszerzett második helyezés után, papíron esélytelenebb gárda ellen búcsúzott az Olaj.

Bár a '10-es évtized aranyban fürdése nem most ért véget, és már az elmúlt években is a rivális szombathelyi Falco állította a legerősebb keretet, a Tisza partján azért most sincs különösebb ok a panaszra, ha csak a játékosállományt nézzük, amely az egyik legmélyebb idehaza. A Jabril Durham, Lukács Norbert, Bojan Szubotics, Auston Barnes, Andre Williamson kezdő ötöst sokan megirigyelnék a hazai első ligában. Pongó Máté személyében egy stabil irányító, Jimmy Gavin és Rudner Gábor személyében pedig minőségi mesterlövészek vethetők be. Ha hozzájuk vesszük a lelkes magasember Révész Ádámot, valamint a sérülés miatt a szezon közben kieső Pallai Tamást, gyakorlatilag két NB I.-es szintű, változatos stratégiát kínáló ötös állt Gasper Potocnik vezetőedző rendelkezésére. Ennek ellenére idén is a nyolc között ült fenékre a csapat, noha a szezon előtt a klub éremesélyekről beszélt

Adódik a kérdés, miért veszíthette el az Olaj a Körmend elleni negyeddöntős párharcot?

1. Dobóteljesítmény

Az alapszakaszban és a rájátszásban együtt hét Szolnok–Körmend mérkőzést láthattunk a 2022-2023-as idényben. És bár mint tudjuk, a playoff mindig más, mint az alapszakasz, érdemes megnézni, hogyan teljesítettek a gárdák ezeken a találkozókon. Az alapszakasz egy magabiztos idegenbeli, 93–79, és egy még magabiztosabb hazai, 106–55 Szolnok-győzelmet hozott. Körmenden szezon közben edzőt és légiósokat is cseréltek, ez valamelyest helyre is billentette a csapatot, Szolnokon pedig nem változott jelentősen semmi.

Lukács Norbert (labdával) triplái is nagyon hiányoztak az Olajbányásznak a Körmend elleni párviadalon
Fotó: Nagy Balázs

Ami szembetűnő, hogy ezeken a meccseken a Potocnik-csapat 50 százalék feletti teljesítménnyel dobott. Ezt a rájátszásban csak egyszer, a harmadik meccsen ugrották meg (57 százalék), a többi találkozón 42, 41, 41 és 46 százalékkal dobtak.

Még jobban kinyílik az olló a hárompontos kísérletek terén.

A hazai 106–55-tel végződő diadal alkalmával 32 kísérletből 17 volt sikeres (53 százalék) – Rudner egymaga 5/7-et dobott –, de a jóval szorosabb körmendi meccs is 42 százalékos, 13/31-es mutatót hozott. Ezzel szemben a rájátszásban 31, 25, 38, 12 (!), és 42 százalék volt a produktum.

2. Hullámzó játék

Ez részben összefügg a fentiekkel. Az Olajbányász a hosszú kispad és erős keret ellenére sem a párharcon belül, sem az egyes mérkőzéseken belül nem tudott állandó jó játékkal előrukkolni. Két meggyőző hazai meccset két pocsék körmendi fellépés követett. Majd az ötödik, sokáig kézben tartott találkozó harmadik negyedében, 33 kapott pont képében érkezett a rövidzárlat. A szezon során az Olaj több mérkőzésen is borzolta szurkolói idegeit azzal, hogy tetemes hátrányt szedett össze – ezeket egyébként jó arányban le tudta dolgozni. Ám a vasárnapi meccsen nem, és ez végül döntőnek bizonyult.

3. Lélektan

A Szolnok és a Körmend párharcában nem csak két csapat, de két szenvedélyes szurkolótábor is farkasszemet nézett. Az tehát már az első feldobás előtt valószínűsíthető volt, hogy az érzelmi faktor tényezővé válhat. Ez így is történt. Az első körmendi találkozón még csak kakaskodás, a másodikon már dulakodás is kialakult, de magán a játékon is érződött, mely csapatot hogyan tüzeli drukkerhada.

Szintén meghatározónak tűnik lélektanilag az is, hogy a negyedik meccsen mutatott gyenge játéka ellenére az Olaj karnyújtásnyira volt a továbbjutástól. Mivel akkor nem sikerült behúzni a párharcot, maradt minden az ötödik felvonásra, amely – pályaelőny ide, vagy oda – mindig lutri. Noha Gasper Potocnik vezetőedző a találkozó után úgy fogalmazott, a szerencse nem állt mellettük, az előbbiekből is az látszik, az Olajbányásznak a saját kezében volt a sorsa a Körmend elleni negyeddöntőben, és több lehetősége is volt lezárni a küzdelmet. Mivel ez elmaradt, be kell érniük az 5-8. pozíciókért vívott helyosztókkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában