Szoljon Insta

2023.08.06. 06:55

Izgalmas futamokban bővelkedett az idei Abonyi Vágta

Izgalomból nem volt hiány az Abonyi Vágtán, az egész napos szombati rendezvényen számtalan lovas mérette meg magát.

Kovács Berta

Nagy volt a verseny az abonyi parkerdőben

Fotó: Nagy Balázs

Fesztivál hangulatban, egész napos programkínálattal körítve tartották meg szombaton az Abonyi Vágtát. A Nemzeti Vágta előfutamának számító versenyhez a parkerdő mögött alakítottak ki szalmabűálűkkal körülvett pályát.

Idén tíz kishuszár és tíz felnőtt lovas vállalkozott a megmérettetésre.

Ebéd után kezdődtek az elődöntők. Az biztos, sem ló, sem lovas nem fázhatott a párás melegben, ráadásul a felhők is eloszlottak, így tűzött a nap a versenyzőkre és a huszárokra. Minden futamot lovashuszárok vezettek fel, a ceglédi hagyományőrzők jóvoltából.

Talán a meleg nem tetszett a lovaknak, de mind a kicsik, mind a nagyok között volt olyan versenyző, aki már a kezdet kezdetén kiesett, mivel lovát nem sikerült a rajtvonalra beállítani. A kishuszárok rakoncátlan lova a felvezető körben le is dobta kis lovasát a nyergéből, annyira ficánkolt.

A kishuszárok másfél kört tettek meg, három futamban mérve össze tudásukat, szurkolóik hangos biztatása közepette. A házigazdák a Jelly nyergében Abonyt képviselő Tóth Zéténynek drukkoltak, nem is hiába, hiszen megnyerte futamát.

Érdekesség, hogy a harmadik futamban egy születésnapos ló is versenyzett: a túrkevei Morcos most töltötte be 15. életévét, és ünnepelthez méltóan szerepelve győzött a futamában.

A nagyok elődöntőjében Abony lovasa, Krupincza Csaba harmadik lett futamában, így drukkerei bánatára, búcsúznia kellett a döntőtől. Izgalomból azonban így sem volt hiány. 

Rajthoz állt a Galaxy nevű, tavalyi vágtagyőztes ló is, csak ezúttal Tóth Tamara ülte meg. Most is hozta formáját, meggyőző fölénnyel nyerte előfutamát.

Az előfutamok és a döntő közötti időszakban is különféle programok várták a látogatókat. Jólesett kicsit a fák közé, árnyékba is behúzódni, a parkban pedig kirakodó vásár, evési-ivási lehetőségek várták a látogatókat.

Lezajlott a kocsitoló verseny is, ahol az abonyi csapat bejutott a fináléba, melyet szintén a Nemzeti Vágta helyszínén, Szilvásváradon rendeznek meg.

A várva várt döntő futamok idejére már kellemesebbé vált az idő, mivel beborult az ég.

A kishuszárok négyen álltak rajthoz, Abony, Túrkeve, Muhi és Nyírbogárd színeiben. Az abonyi Zétény Nyírbogárd lovasával vívott komoly küzdelmet, végül másodikként ért be a célba, de így is kvalifikálta magát a Nemzeti Vágtára.

A nagyok döntőjében Kocsér, Adorján és Kecskemét versenyzői vágtáztak nagyot. Kezdetben a kocséri lovas volt az élen, majd Kecskemét versenyzője feljött mellé, egy ideig fej-fej mellett száguldottak, majd Galaxy belehúzott és hátán Tóth Tamarával megnyerte a vágtát.

A rendezvény azonban itt nem ért véget, a műsorok éjfélig folytatódtak.

Egyébként napközben is számos egyéb műsorszám szórakoztatta a parkerdőbe kiruccanókat. Most tartották a Tarka borjú főzőversenyt, s kihirdették az abonyi Legszebb konyhakertek verseny győztesét is. a látogatók láthattak többek között zenére parádézó dámalovasokat, lovas kaszkadőröket, fríz lovakat, a kicsik pedig pónin is lovagolhattak vagy fésülhették őket. A színpadon zenés, táncos produkciók váltották egymás, több neves előadó is eleget tett Abony meghívásának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában