Életképek: Együtt a természettel

A jászsági településekről több fiatal nagyobb városba költözik, ahol több lehetőségük van a jövőjüket felépíteni. Vajon mi vonzotta Gosztonyi Fannit és családját Budapestről Portelek környéki tanyájukra?

A szivárvány minden színében ragyogó naplemente, csend és nyárfaerdő vezetett minket Portelekről a tanyáig, ahol Fanni és lánya, Dóri fogadott bennünket.

— Öt éves koromig tanyán éltünk a szüleimmel Szeged mellett — meséli Fanni. — Azóta sem tudtam elszakadni a vidék varázslatos világától. Amikor Budapestre költöztünk, akkor is tudtam, hogy én felnőttként vidéken fogok élni, s ez így is lett. Megszoktam, hogy tér, szabadság van körülöttem, azt csinálom, amit szeretek, így nehéz visszamenni a városi forgatagba. A városi emberek többsége szerintem észre sem veszi, hogy miben él. A barátaim gyakran jönnek hozzánk Budapestről, mert itt tiszta a levegő és nyugalom van, feltöltődnek. Úgy gondolom, hogy a gyermeknevelés szempontjából is jobb a természetközelség, mint a zsúfolt város és benzingőz. A tanyán részese vagyok egy egésznek, egy körforgásnak. Reggel, amikor felkel a nap, már kint vagyok az állatoknál, s a nap végén szintén tőlük jövök be. Mindig van itthon tej, tojás és megtanultam házi kenyeret sütni. Nagyon fontos, hogy az ember minden nap találjon valami apró dolgot, ami széppé teszi az életét. Ma például, befogtuk az egyik kancát a kocsiba és olyan szépen ment az egész — mondja Fanni.

Fanni mindig állatokkal dolgozott, a lovak és a lovaglás különösen közel áll a szívéhez.

— Tíz éves koromban kirándulni voltunk és felültettek egy fehér lóra. Azt mondták a szüleimnek, hogy nagyon jó az egyensúlyérzékem és lovagolnom kellene. Természetesen én is jó ötletnek találtam a lovaglást. Sajnos akkoriban meghalt egy kislány lovasbalesetben és ennek hatására a szüleim nem engedtek el lovagolni. Majd húsz éves koromban, Egyiptomban ültem újra lovon, és akkor elhatároztam, amikor hazaérek elkezdek lovagolni. Azóta napjaim részévé vált a lovaglás — emlékezett Fanni.

Vendéglátónk elmondta, annak ellenére sem költöznének vissza a fővárosba, hogy Porteleken megszűnt az iskola. — Szeretném, ha a kislányom itt vidéken megtanulná az élet igazi értékeit. Az óvodában családias a hangulat, vegyes csoport van, ahol a nagyok együtt vannak a kicsikkel és segítik őket — mondja Fanni.

— Szeretek oviba járni — vágott közbe a középsős Dóri. Itthon is nagyon jó, mert imádok lovagolni. Szoktam anyukának segíteni az állatok etetésében, a tojásokat én szedegetem össze.

— Mi szeretnél lenni, ha nagy leszel? — kérdeztük Dórit.

— Nem akarok soha megöregedni. Egyébként állatorvos szeretnék lenni, ehhez sokat kell majd tanulni — mondja a kislány.

Őshonos állatokat gyűjt a tanyán

Fanni őshonos állatfajtákat gyűjt. Tart például cigája juhokat, hucul lovakat, bivalyt, szamarat, erdélyi kopasznyakú tyúkot, galambokat. Tavasszal pedig egy óriásnyúl is érkezik tanyájára.

— Nagy szerepet játszik az életemben a hagyományőrzés, jelenleg egy jurta sátor elkészítését tervezgetem. Fontos, hogy az ember reális célokat tűzzön ki maga elé, amit el is tud érni. Úgy leszünk boldogok, ha kis lépésekben valósítjuk meg álmainkat. Áprilisban lesz egy hucul ösvény elnevezésű lovas verseny, amelyen szeretnék részt venni és most erre készülök — mondja Fanni.

Kommentek

Legolvasottabb

1
Frontális baleset történt a 4-esen, ketten meghaltak
2
Villanyoszlopnak ütközött egy autó, ketten meghaltak
3
Lottinak még sosem volt születésnapja, idén iskolába megy
4
Holttestre bukkant a megvásárolt lakásban
5
A helyi cigányteleptől az orvosi egyetemig vezetett Guszti útja
kitüntetés
FINA-díjat kaptak a vizes vb szervezői
Felvételi / 7 órája
Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási ponthatárokat
Ezzel eldőlt, hogy a közel 106 ezer jelentkező közül hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára.
Gyász
EMLÉKEZÜNK BÁRKÁNY JÁNOSNÉ (született: Ondok Viktória) halálának 6. évfordulójára és BÁRKÁNY JÁNOSRA (anyja neve: Szalai Erzsébet) aki, ma lenne 100 éves. Nyugodjatok békében. Lányotok és családja
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy MODLA MIHÁLYNÉ (született: Dobos Julianna) 89 éves korában elhunyt. Temetése 2017. július 31-én 10.00 órakor lesz a szolnoki római katolikus (Kőrösi úti) temetőben. A gyászoló család
EMLÉKEZÉS DANYI PÁLNÉ (született: Peszeki Margit) halálának 1. évfordulóján. Szívünkben hagytad emléked örökre, sosem feledünk. Szerető férjed, fiaid, menyeid és unokáid
vizes vb – úszás / 10 órája
Egy érem jutott a magyar úszóknak szerdán
Kasszasiker / 11 órája
Megvan, hogy mikor támad újra Wonder Woman!
Mezőtúr / 11 órája
Pitbullok támadtak egy kiskutyára, de két bátor diáklány közbelépett
Szilvási Zsuzsa
özönvíz / 11 órája
Árvíz sújt több németországi települést, egy ember eltűnt
pazar végjáték / 12 órája
Legyőzte a görögöket a női pólócsapat
Csöbörből vödörbe / 13 órája
Így akadályozza meg a panda a nagytakarítást (videó)