Hallgassa élőben!

102,4 MHz Amadeus Rádió – Változatossággal újratöltve

Az elmúlt 5 évben teljesen átrendeződött a szolnoki rádiós piac. A 90–es évek elején a kereskedelmi rádiók indulásának „hőskorában”, a Magyar Rádió Szolnoki stúdiója mellett jelentek meg az első fecskék.

A kezdet kezdetén még egy frekvencián osztozott az első helyi kereskedelmi rádió a RÁDIÓ 2000 a nem sokkal később alakult Aktív Rádióval. Az eltelt huszonegynéhány év alatt aztán nevek és tulajdonosok változtak, stílusok jöttek és mentek. Nemrégiben szűnt meg egyéves korára egy életképtelennek bizonyult fiatalos kezdeményezés. Mára két – szakmailag is országosan jegyzett – rádió maradt talpon a szolnoki rádióhallgatók nagy szerencséjére. Ellentétben ugyanis más városok egyenrádióival, városunkban pillanatnyi hangulatuk vagy éppen zenei ízlésük szerint válogathatnak kedvükre a rádiózás szerelmesei. Van tehát választék, hisz teljesen más ízlésvilágot és korosztályt szolgálnak ki mindketten.
Munkatársunk Kövecses Ferencet, az Amadeus Rádió kreatív igazgatóját, egyben egyik tulajdonosát kérdezte jelenről és jövőről, a kiélezett versenyhelyzetre adható válaszokról.


– Lassan ötévesek lesznek. A szolnokiak többsége számára emlékezetes az Amadeus Rádió megjelenése, hisz ritka profizmussal összeállított kampánnyal indították útnak rádiójukat. Azóta úgy tűnik, hogy nagyon sokan megkedvelték Önöket, hisz bárhová megyünk, benzinkutakon, butikokban, éttermekben, sőt, még az orvosi rendelők váróiban is Önöket lehet hallani. Hogy érték el ezt a nagy népszerűséget?
K. F.: – Röviden válaszolva: hosszú és nehéz úton. Hosszabban: aki vállalkozásba kezd, az mind tudja, hogy amibe fogott, azt csak tervszerű, kitartó munkával és bizony verítékkel lehet sikerre vinni. A siker pedig nem jön azonnal, azért meg kell dolgozni. A munka gyümölcse – mint a mi esetünkben is – előbb-utóbb beérik. Csapatom minden egyes tagjával büszkék vagyunk arra, amit a kívülállók is láthatnak, hallhatnak. Ha pedig a csapatot szóba hoztam, fontos róluk is beszélni. Az Amadeust szakmai és emberi értelemben is egy rádiós „válogatott” képezi. Elmondható, hogy összeállt a csapat. Az eredmény tehát a csapatmunkának köszönhető.

Az Amadeus Rádió három népszerű műsorvezetője novembertől zenei változatossággal újratöltött műsorral várja a hallgatókat


– Rendszeres hallgatóik valószínűleg ismerik őket. Mondana róluk néhány szót azok számára, akik még nem ismerik a rádiót, vagy valamilyen oknál fogva nem hallgatják?
K. F.: – A legnagyobb örömmel. Sőt, külön örülnék annak, hogyha sok olyan ember olvasná a cikkét, akik még nem hallgattak bennünket, hisz ha csak egyszer belehallgatnak a műsorba, függőkké válnak. Onnan többet nem kapcsolnak el. Komolyra fordítva a szót: gyakran járok cégvezetőkhöz, vállalkozókhoz tárgyalni. Úgy szoktam számukra bemutatni a rádiót, hogy az Amadeus egy olyan szolnoki csapat, mint Győrben az ETO női kézilabdacsapata. Spanyol válogatott a beállós, norvég a kapus, stb. Természetesen elnézést kérek a sportrajongóktól, hisz nem így áll fel a győri csapat, ez csak egy szemléltetés. Azt érzékeltetem ezáltal, hogy minden poszton a legjobbak vannak. A reggeli műsorvezetőnk Kis Kata, – akit imádnak a hallgatóink – Szegeden, amikor „leigazoltuk” 50% körüli hallgatottságot produkált. A napközbeni műsorvezetőnkért, Joó Csabáért két másik rádió is versengett, Nyíregyháza és Debrecen vezető frekvenciái. Minket választott. Ő tudta, hogy miért…. Úgy hírlik, nem bánta meg. A 16 órától este 8–ig „dolgozó” Nyerges Izabella országos vezető rádió kiemelt műsorvezetője volt. Most bennünket erősít. Hírszerkesztőink: Czakó Judit és Németh Ádám neve, illetve munkája garancia a gyors és hiteles tájékoztatásra. Reklámgyártónk szakmai tudásának köszönhető, hogy számos dunántúli és környékbeli rádió tőlünk rendeli meg a reklámspotok legyártását. Aztán a háttéremberek. Erről elég annyit mondanom, hogy a zenei szerkesztőnk és a programtanácsadónk az elmúlt 20 évben olyan országos rádiókat vittek sikerre, mint a Sláger Rádió, a Juventus Rádió, vagy éppen a Rádió 1 országos hálózata.


– Természetesen nem szeretnék üzleti titkokat feszegetni, de biztos vannak konkrét adataik, összehasonlításaik, hogy miben mutatkozik meg a korábban vázolt fejlődés. Ismertetné a fontosabb adatokat olvasóinkkal?
K. F.: – A kérdést két részre kell osztani. Van egy üzleti, tehát pénzügyi része és van egy szakmai, amit a hallgatottságban mérünk. Az üzleti már régóta stabil. Tulajdonostársamnak azt ígértem, amikor megalakultunk, hogy egy éven belül „nullszaldóssá” teszem a rádiót. Nos, ez megvalósult, kipipáltuk. Innentől a többi valóban üzleti titok. Vannak jelek és tapasztalások, amiből joggal feltételezhetem, hogy piacvezetők vagyunk már jó ideje. Ezért nem kell idegeskednünk és a konkurenciával foglalkoznunk. Szépen, nyugodtan végezzük dolgunkat, és csak a hallgatók magas színvonalú kiszolgálásával törődünk. A másik dologra, a rádió hallgatottságára, népszerűségére térve: töretlenül fejlődünk és a fél évenként megkapott mutatók egyre magasabbak. A Szolnokon fogható összes rádió közül, 2014 közepén a felnőtt rádióhallgatók 25%-a, 2015 elején már 29%-a, 2015 szeptemberére már 32%-a választotta az Amadeus Rádiót. Ezzel már második éve a leghallgatottabb a felnőttek között.
Persze sokan kérdezik tőlem, hogy hogyan lehetséges, hogy mások is ugyanezt állítják magukról. A TNS–Hoffmann végzi a helyi rádiók mérését. A hallgatottság mutatója a SHARE, amit folyamatosan mérnek az ezzel megbízott kutatócégek. Ez egy objektív mutató. Az összes rádióhallgató adja a 100%–ot. Más rádiók szívesen emelik ki a kutatásokból a REACH-adatokat, ami az elérések számát vagy százalékos arányát mutatja. Nos, ez az adat, ha a rádiók eléréseit összeadjuk, kijöhet akár 168%–ra is. Természetes, hiszen kereszthallgatások is vannak, de ami a leglényegesebb, hogy minden az adóra rákattintó ember beleszámít, akkor is, ha egy nap ugyanaz az ember 16–szor kapcsol oda, majd – mivel nem tetszik neki a műsor, vagy az éppen hallható zene – elkapcsol. Ugye nem kell különösebben magyaráznom, hogy a napi 16 alkalommal odakapcsoló ember, az nem egyenlő 16 rádióhallgatóval. De hát nem magyarázhatjuk el mindenkinek, hogy mi a SHARE és a REACH közötti különbség. Éppen ezért hívta fel a TNS–Hoffmann vezetője a közelmúltban azoknak a rádióknak a figyelmét, akik a REACH–csel operálnak, hogy vigyázzanak, mert az jogilag is és etikailag is aggályos.
De ezt a témát le is szeretném zárni, hisz én tényleg azt vallom, hogy csak saját munkánkkal kell foglalkozni és a rádióhallgatóknak könnyed kikapcsolódást nyújtani.


Sokan szerették annak idején az Amadeushoz hasonlítható Sláger Rádiót, de úgy mondják, a megszűnése előtt már kezdett népszerűségéből veszíteni. Kezdték megunni a hallgatók a sokszor játszott számokat. Nem fél, hogy Önöknél is ez várható?
K. F.: – Gondolunk erre is, de egy igazi nagy sláger, az megunhatatlan. Az amerikaiak már az 1910–es évek óta kereskedelmi rádióznak és rengeteg felmérést, kutatást végeztek. Az egyik legérdekesebb az volt, amikor a lemezkiadók emberei bisztrókban mérték, hogy egy–egy pénzbedobós wurlitzerbe behelyezett lemez hányszor kerül lejátszásra. A lemezeladási statisztikák mellett ezen alapult a mai slágerlista őse. Meglepetésre azt tapasztalták, hogy a pincérnők, akik reggeltől – estig 1000–szer voltak kénytelenek meghallgatni a vendégek által választott számokat, zárás után, saját pénzüket bedobálva ugyanazokat hallgatták… Mert nem unták meg. DE ettől függetlenül, valóban kell a változatosság. Ennek megfelelően úgy 4 havonta, félévente „újratöltjük változatossággal” a rádiót. A legelkoptatottabb zenéket hátrébb soroljuk, és helyettük úgy 100 nagy slágert berakunk a legjátszottabb kategóriába. Ez folyamatosan újabb lendületet ad a rádiónak, és a hallgatók is hálásak érte. Ráadásul kikérjük hallgatónk véleményét is. Éppen most, ezen a hét végén is lehet osztályozni, beszavazni zenéket, előadókat. Október 23-ától 25-éig Top 500 hétvégét tartunk és várjuk a véleményeket, ötleteket e-mailben, SMS-ben, telefonon. Mit vegyünk ki, mi az, amit elfelejtettünk, de ott a helye az Amadeusban. Novemberben már hallhatják a hallgatók, hogy milyen zenéket szerkesztettek, állítottak össze. Aztán egész hónapban várjuk az „Óra Slágere” kampányunkra a hozzászólásokat. Így töltjük mi újra változatossággal a 102,4 Amadeus Rádiót.

csak óvatosan
Vigyázzunk a sünökre a tavaszi kertrendezés idején!
Derkó 2021 / 19 perce
Virtuálisan is bejárható kiállításon mutatkoznak be az idei Derkovits-ösztöndíjasok
Idén is 26 fiatal képzőművész pályaműveit mutatják be.
Gyász
EMLÉKEZÉS JÓZSA ISTVÁNNÉ (született: Szeles Ilona) halálának 5. évfordulójára. "Peregnek a napok, múlhatnak az évek, amíg élek nem feledlek Téged. Szerető férjed.
EMLÉKEZÉS GOMBOS LÁSZLÓ (1949-2007) halálának 14. évfordulójára. Szerető családja Cibakházáról
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik drága édesapám, nagyapánk, dédnagyapánk KREPELKA GÉZA temetésén részt vettek, sírjára virágot helyeztek, gyászunkban osztoztak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és tisztelték, hogy GERE MIHÁLY (volt szakszervezeti megyei titkár) életének 94. évében örökre megpihent. Búcsúztatása 2021. március 12-én 10.00 órakor lesz a szolnoki római katolikus (Kőrösi úti) temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik temetésén megjelennek és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Olyan csend van így nélküled, hogy szinte hallani, amit akartál mondani." (Váci Mihály) Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BERÉNYI LÁSZLÓNÉ (született: Garics Erzsébet) életének 89. évében 2021 február 7-én elhunyt. Búcsúztatása 2021. március 10-én 13.00 órakor lesz a szolnoki római katolikus (Kőrösi úti) temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KUBICSEK MÁRTONNÉ (született: Nyíri Rozália) életének 86. évében örökre megpihent. Búcsúztatása szűk családi körben történik. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SZIRÁKI LAJOS 81 éves korában 2021. március 2-án elhunyt. Búcsúztatása 2021. március 9-én 14.45 órakor lesz a besenyszögi lenti temetőben. A gyászoló család Elízium Kft.
"Drága szeretett Anyukánk Bár tudtuk, hogy meg fog történni Mégsem lehet erre felkészülni. Csak reméljük, hogy Te már készen álltál, Miután elbúcsúztunk és a mennybe szálltál. Istenben te mindig hittél Bennünket is ebben neveltél. Most is ezzel adsz erőt, kitartást nekünk Hidd el, szeretünk és sohasem feledünk." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy BODA ANDRÁSNÉ (született: Dávid Rozália) ecsegfalvai lakos 2021. február 26-án, életének 79. évében elhunyt. Felejthetetlen szerettünk búcsúztatására 2021. március 10-én, szerdán 11.00 órakor kerül sor az ecsegfalvai temetőben. A katolikus vallás szertartása szerint helyezzük végső nyughelyére. Ezt követően a templomban szentmise lesz az elhunyt lelki üdvéért. Drága emléke szívünkben örökké él. A gyászoló család
„Míg éltél, jóságodat két marokkal szórtad, önzetlenül adtál a rossznak és a jónak. Mindig egy célod volt: a családodért élni, ezt a halál tudta csak széttépni. Míg köztünk voltál, mi nagyon szerettünk, hiányzol nekünk, soha nem feledünk.” Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KREPELKA GÉZA életének 89. évében 2021. február 22-én örökre megpihent. Búcsúztatása 2021. március 5-én 14.30 órakor lesz a szolnoki római katolikus (Kőrösi úti) temetőben, polgári szertartás szerint. A gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS GARGYI GYULA halálának 1. évfordulójára. "Megáll egy szív, amely élni vágyott pihen az áldott kéz, mely dolgozni imádott, nélküled szomorú és üres a házunk, és nem hisszük el, hogy már Téged hiába várunk. Fájó szívvel emlékezünk: feleséged és lányod
EMLÉKEZÉS BALLÓK ISTVÁN halálának 3. évfordulójára. "Nem az hal meg akit eltemettek, csak az kit elfeledtek." Feleséged és családja
"Álmodtunk egy öregkort, csodásat és szépet, De a kegyetlen valóság mindent összetépett. Bíztunk az életben, hittünk a gyógyulásban, de legalább a csodában. Csoda volt, hogy éltél, és minket szerettél, Nem haltál meg, csak álmodni mentél" Mély fájdalommal tudatjuk a kedves rokonokkal, ismerősökkel, hogy szeretett, drága édesapánk PAPP FERENC Topa méltósággal viselt, hosszantartó, sok-sok szenvedés után lelke 2021. február 18-án, 67 éves korában megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. március 9-én 10.00 órakor a szolnoki Kőrösi úti temető ravatalozójában lesz. Tisztelettel kérjük részvétüket egy szál virággal fejezzék ki. Emlékét örökre szívünkben őrizzük. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik búcsúztatásán részt vesznek és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Édesanyám, Nagymamám DR. BÓDIS GÁBOR GÁSPÁRNÉ (született: Kántor Katalin) életének 74. évében megpihent. Temetéssel egybekötött búcsúztatójára Szolnokon 2021. március 4-én 14.30 órakor a Kegyelet Kft. búcsúztatótermében kerül sor. (Szolnok, Kőrösi út 1-3) Emléke örökre szívünkben él.
EMLÉKEZÉS SZIGETVÁRI SÁNDORNÉ halálának 2. évfordulóján. "Elvesztettem azt akit annyira szerettem, jó kedvem, nyugalmam vele elvesztettem. Üres már a lakás, nincs ki haza várjon, ezért nem jön éjjel szememre álom." Szerető férjed, Sanyi
EMLÉKEZÉS CZAKÓ JÁNOS (1938-2007) halálának 14. évfordulóján. "...Itt voltál s nem tűnhetsz el többé a szívünkből és a szemünkből..." Szeretteid
Fájdalommal tudatjuk, hogy BODOR SÁNDORNÉ (született: Budai Éva) életének 68. évében csendesen elhunyt. Temetéséről, búcsúztatásáról a család később rendelkezik. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Emlékét örökre őrizzük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy KAIZER IMRÉNÉ (Született: Szilágyi Erzsébet) tragikus hirtelenséggel örökre megpihent. Búcsúztatására 2021. március 1-én 13.00 órakor a jászkiséri temetőben kerül sor. Ezúton köszönjük a temetésen résztvevőknek és az együttérzőknek, hogy fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik drága szerettünk SZAKALI JÓZSEF oktató temetési szertartásán részt vettek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KÜRTÖSI LÁSZLÓNÉ (született: Sós Mária) 85. életévében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása szűk családi körben megtörtént. Emlékét örökre megőrizzük. A gyászoló család
Értesítjük mindazokat, akik ismerték és szerették, hogy DÉKÁNY JÁNOS fuvarozó 2021. február 17-én, 68 évesen súlyos betegségben elhunyt. Temetése 2021. február 24-én 13.00 órakor a kengyeli köztemetőben lesz. Gyászoló család
infografikával / 31 perce
Csökkent a napi új fertőzöttek száma a megyében
Szoljon.hu
Aktuális adatok / 43 perce
949 497 a beoltottak száma, 7269 az új fertőzött és elhunyt 146 beteg
kék hírek / 57 perce
Két megyei sofőr sem a saját rendszámával közlekedett
Szoljon.hu
becslés / 1 órája
Ötszázmilliárd korall élhet a Csendes-óceánban
Értékálló befektetés / 1 órája
A műtárgy lett az új arany? Nőtt a kereslet Magyarországon
lakberendezés / 1 órája
Tetőtéri otthon kialakítása: mire érdemes figyelni?