Szoljon Insta

2023.10.14. 16:34

Még tökárverést is tartottak a nagykörűi gasztrokavalkádon – galériával

A régóta megszokott színvonalas, a hajdani falusi piaci hangulatot megidéző miliőben zajlott ismét a Nagy Befőzés elnevezésű hagyományos rendezvény Nagykörűben szombaton. A helyi „Virágzástól Befőzésig” című programsorozat igazi „nagyágyúja” a tradicionális októberi alkalom, ahol a helyiek megmutatják, hogy milyen csodálatos helyi termékekkel és praktikákkal készült finomságokkal töltik meg télire a kamrát.

Mészáros Géza

Kicsik és nagyok is jól érezték magukat a rendezvényen

Fotó: Kiss János

A falu fő tere az ilyenkor szokásos módon már a reggeli órákban benépesült, s noha a településre vendégségbe érkezők két-három-négy óránként cserélték egymást, vagy éppen emiatt, egészen késő estig nem gyérült a körűi Nagy Befőzés forgataga. Amely a nyitott porták kínálataival volt még színesebb, illetve a Sajtudvar portékái okán szagosabb is. A délutáni tökárverésen idén százezer forintnyi adomány gyűlt össze a helyi iskolának.

A helyi iskolát segítik a tökárverés bevételével
Fotó: Mészáros Géza

Befőtt, lekvár, savanyúság, méz, zsír, hurka, kolbász, szalonna, oldalas, babgulyás, pörkölt, a késztermékek és készétkek tárháza, lefojtva a magyaros-házias különlegességeket rétesekkel, nagykörűi cserkópálinkával, freccsekkel és kézmíves serekkel. A talp alá valót a legigényesebb hangszeres kisegyüttesek szolgáltatták.

Nem hallgatható el az a sajnálatos esemény, hogy a nap délelőttjén a piactér kellős közepén, ahogyan a helyiek megfogalmazták, Isten akaratából így és itt hunyta le örökre szemét a helyi nyugdíjas rendezvények szervezője, a falu emblematikus alakja, a Nagy Befőzést is szívügyeként rendre látogató, 85 esztendős Katika néni...

– Hullámhegyeken és hullámvölgyeken utaztatták e napon a vendégeket és vendéglátókat egyaránt! – jegyezte meg a nap végén a térség egyik legminőségibb rendezvényének műsorvezetője. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában